Smakosze.pl Porady Jak zamarynować karkówkę na grilla, aby była soczysta? Pomocne będą 2 rodzaje musztardy
canva/ikate25

Jak zamarynować karkówkę na grilla, aby była soczysta? Pomocne będą 2 rodzaje musztardy

18 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zobaczcie, jak zamarynować karkówkę na grilla, aby była soczysta. Pomocne będą dwa rodzaje musztardy, które nadadzą mięsu słodko-pikantnego smaku i odpowiedniej kruchości. Sprawdźcie, co jeszcze dodać do marynaty, by karkówka wyszła pyszna, jak nigdy.

Co wrzucić na ruszt? Numerem jeden wśród miłośników grilla jest niewątpliwie karkówka. To poprzerastane tłuszczem mięso wyjątkowo dobrze nadaje się do grillowania. Niemal zawsze wychodzi soczyste i smaczne. Oczywiście duża w tym rola marynaty, w której warto umieścić mięso na kilka godzin przed pieczeniem.

Jeśli nie macie doświadczenia ani pomysłu na to, z czego zrobić marynatę do karkówki, przychodzimy wam z pomocą. Podpowiadamy, że wyjątkowo dobrym składnikiem marynaty będzie musztarda. Jaka? W sumie każda, ale warto z pewnością połączyć musztardę ostrą i słodkawą. Dzięki temu smak potrawy będzie pełniejszy. Oczywiście dobrze też jest dorzucić kilka innych składników, a zachwyty nad naszą karkówką nie będą miały końca.

Przepis na marynatę do grillowanej karkówki

Składniki:

  • 1 łyżka musztardy miodowej

  • 1 łyżka musztardy francuskiej

  • 1/2 cytryny

  • 3 łyżki oleju

  • 150 ml mleka

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • 1/2 łyżeczki majeranku

  • 1 cebula

  • sól, pieprz

Przygotowanie marynaty do karkówki z grilla

Musztardę miodową i francuską umieść w misce. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny, olej, mleko, zioła prowansalskie i majeranek. Dorzuć też obraną i pokrojoną cebulę. Wymieszaj.

Karkówkę opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój ją w dość cienkie (ok. 1 cm grubości) plastry w poprzek włókien. Możesz ją dodatkowo lekko rozbić kuchennym młotkiem.

Mięso oprósz solą i pieprzem, umieść w marynacie. Całość wymieszaj, by karkówka dobrze pokryła się marynatą. Miskę przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.

Wskazówka:

Karkówkę wyjmij z lodówki na godzinę przed grillowaniem. Gdy mięso nieco się ociepli, nie przeżyje szoku termicznego i nie stwardnieje. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na karkówkę marynowaną w musztardzie i miodzie . Dowiesz się także, co zrobić, by grillowana karkówka wyszła miękka i soczysta .

karkówka grillowana
canva/ EzumeImages

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: natemat

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy