Jak zrobić dobry sos z kurek? Pamiętaj o najważniejszym dodatku
Sos z kurek jest prostym i niezwykle aromatycznym sosem, który świetnie łączy się z wieloma dodatkami, np. z makaronem, ziemniakami, ryżem, kaszą. Sos będzie gotowy w kilka minut, a każdy będzie zachwycony jego wyjątkowym smakiem.
Jak zrobić dobry sos z kurek? Niektórzy dodają do niego koperek, inni zagęszczają mąką. Domowy sos kurkowy zrobiony jest z podstawowych składników: grzybów, cebuli, natki pietruszki i śmietany i moim zdaniem taki właśnie jest najsmaczniejszy. Do sosu dodajmy szczyptę kurkumy, która pięknie podkreśli złoty kolor kurek.
Sekretnym składnikiem sosu z kurek jest odpowiedni rodzaj tłuszczu, na którym będziemy smażyć delikatne grzyby. Do kurek wykorzystajmy masło, nie oliwę, nie olej. Masło dodaje grzybom rewelacyjnego smaku i aromatu, jest niezbędne do przygotowania najlepszego sosu kurkowego.
Sezon na kurki trwa w najlepsze, dlatego też do sosu wykorzystajmy świeże grzyby. Mrożone kurki nie będą już tak smaczne, mogą być nawet lekko gorzkawe. Sos kurkowy doprawmy pod koniec gotowania solą i pieprzem, mąka jest zbędna, sos będzie gęsty i nie będzie miał mącznego posmaku.
Prosty przepis na najsmaczniejszy sos z kurek
Składniki:
-
300 g kurek
-
duży ząbek czosnku
-
pół cebuli
-
natka pietruszki
-
250 ml śmietany 18%
-
1,5 łyżki masła
-
sól, pieprz do smaku
-
szczypta kurkumy
Jak zrobić dobry sos kurkowy? Sos jest niezwykle aromatyczny i smaczny
Kurki umyj, pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj cebulę i czosnek. Na maśle zeszklij cebulę z czosnkiem, następnie dodaj grzyby i smaż przez 5- 6 minut na wolnym ogniu.
Na patelnię wlej śmietankę, dodaj kurkumę i gotuj 2- 3 minuty, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Całość oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem, podaj z ziemniakami, ryżem, makaronem, pieczywem, smacznego.
Z kurkami zrobisz również pyszną jajecznicę oraz pyszny farsz- tu poznasz przepis na pierogi z grzybami, idealne na rodzinny obiad.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prażone jabłka do słoików. Idealne do szarlotki, a także wielu innych wypieków
-
Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków? Koniecznie trzeba pamiętać o 1 czynności
Źródło: kwestiasmaku