Jak zrobić domowy salceson w butelce? Mamy najlepszy przepis, zawsze wychodzi idealnie
Poznajesz specjał ze zdjęcia? Jedni nigdy go nie spróbowali, inni się nim zajadają. Dziś powiemy ci, jak zrobić domowy salceson w butelce. Mamy na niego najlepszy przepis, z którego zawsze wychodzi idealnie i jest o niebo lepszy od sklepowego.
Klasyczny salceson robiony jest z wieprzowej głowizny. Właśnie to odpycha niektóre osoby, bo brzydzą się podrobów. Poza tym mają one charakterystyczny smak i zapach i co by nie mówić — w salcesonie często można znaleźć fragmenty mięsa ze szczeciną.
Dlatego proponujemy przygotować salceson nie z podrobów, a różnych kawałków wieprzowiny. Dzięki temu będzie bardziej mięsny, łagodniejszy w smaku i bez charakterystycznego zapachu. I co ciekawe, do jego przygotowania wykorzystamy butelkę.
Jak zrobić domowy salceson w butelce?
Składniki:
-
1 tylna golonka wieprzowa lub 2 przednie
-
2 nogi wieprzowe
-
ok. 50 dag łopatki wieprzowej
-
1 marchew
-
1 pietruszka
-
kawałek korzenia selera
-
1 cebula
-
kilka ząbków czosnku
-
3-4 listki laurowe
-
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
-
majeranek
-
sól, pieprz
-
2 plastikowe butelki pet o poj. 1,5-2 l
Przygotowanie domowego salcesonu
Golonkę i nogi oczyść, opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na godzinę. Łopatkę i wymoczone nogi i golonkę opłucz. Wszystkie mięsne elementy, oczyszczone warzywa, opieczoną cebulę, listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu umieść w dużym garnku. Zalej zimną wodą, zagotuj, usuń szumowinę.
Gotuj na niedużym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wtedy dodaj sól i majeranek, gotuj, aż mięso zacznie odchodzić od kości i zacznie się rozpadać.
Mięso wyjmij z wywaru, przestudź, usuń kości, pokrój na kawałki. Wywar przecedź, dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Wystudź.
Z każdej plastikowej butelce po wodzie odkrój nożem zwężającą się część. Butelki napełnij mięsem i wywarem, wymieszaj, by całość znalazła się pod warstwą płynu.
Butelki z mięsem i wywarem wstaw do lodówki na kilka godzin. W tym czasie wywar powinien stężeć. By ułatwić sobie wyjęcie salcesonu, butelkę zanurz wcześniej w ciepłej wodzie.
Wskazówka:
Jeśli zostało ci trochę wywaru z gotowanych mięs, możesz rozlać go do pojemniczków i zamrozić. Potem zaś wykorzystać np. jako baza do wytrawnej galarety czy do zupy.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na domowy salceson drobiowy , a także na domową kaszankę .
Źródło zdjęcia: canva/AndreySt
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ile należy gotować jajka na miękko? Kluczowa jest 1 ważna zasada, koniecznie pamiętaj
-
Zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem maślanki. Lepszej nie jadłeś
-
Czy warto używać zabielacza do kawy? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Źródło: dietamojapasja