łosoś w cieście francuskim
Canva.com - Petroos

Wykwintny łosoś w cieście francuskim - przepis dla wymagających

Soczysty łosoś zatopiony w chmurce ciasta francuskiego, warzywa pieczone na parze – brzmi pysznie? Sprawdź nasz przepis.

Łosoś na tysiąc sposobów – który wybrać?

Łosoś – pyszna ryba poławiany w głębinach wód Pacyfiku, Bałtyku, lub hodowany w Norwegii, spożywana często i chętnie. Na rynku mamy pełen wybór łososia w przeróżnych postaciach: filetów, dzwonków, tuszek oraz steków. Łososia znajdziemy w formie mrożonej, wędzonej, w puszce czy w sałatkach. Rybę tę można usmażyć, zjeść na surowo, poddusić, ugrillować, ugotować na parze, stosować jako dodatek do sałatki, czy risotto – sposobów jest mnóstwo. W tym przepisie pokażę Ci jak przyrządzić pysznego łososia w cieście francuskim, którego pokochasz!

Dlaczego akurat łosoś w cieście?

Z wszystkich podanych wyżej sposobów wybrałam właśnie łososia w cieście. Dlaczego? Soczysty łosoś i chrupiące ciasto francuskie idealnie uzupełniają się smakiem i teksturą. Do tego odrobina warzyw i szpinaku i jesteś w kulinarnym niebie! Przekonaj się sama

Składniki na łososia w cieście francuskim

Najważniejszy będzie, oczywiście, łosoś. Najlepiej kupić go w lokalnym sklepie z rybami – świeży płat, nie mrożony. Oczywiście można również sięgnąć po ten z marketu, jednak może być on nieco gorszy jakościowo. Łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb – posiada bogactwo kwasów omega-3, które pomagają przy nadciśnieniu, zmniejszają cholesterol, działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Do tego wykazują działanie przeciwnowotworowe i hamują rozwój cukrzycy typu 2. Łosoś jest również bogaty w witaminę D, niezbędną nam jesienną i zimową porą, do tego witaminy z grupy B. W około 100g produktu posiada 142 kcal, jednak aż 20% jego wartości odżywczych stanowi białko – jest to naprawdę dużo. Ryba z pewnością polecana dla ludzi trenujących na siłowni, bądź uprawiających sport.

Oprócz łososia w skład łososia w cieście francuskim wchodzi oczywiście… ciasto francuskie. Można kupić je gotowe w sklepie, polecam jednak zrobić je samemu. Nie będzie wówczas pełne konserwantów. Jest to rodzaj ciasta o specyficznej „warstwowe” teksturze, dużej zawartości masła i niezwykle kruche. Tak naprawdę w jego skład wchodzą dwa rodzaje ciasta - maślane i pszenne. Przepis na domowe ciasto francuskie w dalszej części artykułu.

Do tego można wykorzystać szpinak. Wiele osób, szczególnie dzieci, nie przepadają za szpinakiem, ponieważ kojarzy im się z zielonkawą mazią serwowaną w przedszkolu – niezbyt smaczną mówią szczerze. Jednak jest to wyraz niedoceniania tej pysznej rośliny. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób go przyrządzimy. Niezwykle smaczny i zdrowy, idealnie dopełni łososia w cieście francuskim smakiem. Szpinak zwany jest „trawą Persji”. Posiada dużo beta-karotenu, witaminy C, oraz luteiny, czyli zdrowych przeciwutleniaczy. Do tego bogaty jest w żelazo, kwas foliowy i potas.

Przepis na przepyszną przekąskę, lub danie główne

Zacznę od przepisu na domowe ciasto francuskie, ponieważ robi się je najdłużej.

Lista zakupów:
120 g mąki pszennej
120 g masła
sól
jajko

Kilka prostych składników wystarczy, by stworzyć pyszne ciasto francuskie. Mąkę, masło i sól połączyć w jednolitą masę. Masę tę dokładnie posiekać nożem i rozdrobnić na okruszki. Do okruszków dolać ok. 50 ml wody i połączyć w całość. Można ugnieść bądź zmiksować. Tak przygotowane ciasto odłożyć do lodówki na ok. pół godziny.

Po schłodzeniu należy wyciągnąć ciasto francuskie na posypany mąką blat i rozwałkować. Złożyć na 4 części i jeszcze raz rozwałkować. Czynność powtórzyć kilkukrotnie. I gotowe!

Lista zakupów na łososiowe nadzienie:
Pół kilograma łososia
Sól, pieprz
Oliwa
Sos sojowy
Cytryna
Czosnek
Szpinak – świeży, bądź mrożony
Ser ricotta

Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć spód naczynia żaroodpornego, drugą pozostawić do „przykrycia” naszego łososia w cieście francuskim.

Łososia pokroić na mniejsze kawałki, oblać oliwą, sosem sojowym, cytryną, solą i pieprzem. Pozostawić na kilka godzin w marynacie. Czosnek pokroić na drobne kawałki, około 3 ząbki powinny wystarczyć. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek i szpinak. Zblanszować szpinak na patelni, na oliwie z czosnkiem, jednak nie za mocno, jeśli jest świeży. Posolić i popieprzyć wedle uznania.
Pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu połączyć z serkiem ricottą.

Ciasto rozwałkować. Posmarować je roztopionym w kąpieli wodnej masłem. Posmarować ricottą ze szpinakiem, a następnie włożyć surowego łososia w marynacie. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć naczynie żaroodporne. Całość posmarować jeszcze raz masłem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do około 200* (tryb góra-dół) i piec około 20 minut. Po tym czasie sprawdzić wykałaczką, czy ciasto wyrosło, jeśli jest lekki zakalec, potrzymać jeszcze chwilę w piekarniku. I gotowe! Można serwować z sałatami, bądź jako przekąskę. Smacznego.

Następny artykuł