Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić idealny smażony bób? Zdradzamy genialną recepturę
canva/ALLEKO, Getty Images

Jak zrobić idealny smażony bób? Zdradzamy genialną recepturę

28 maja 2022

Bób jest doskonałym warzywem strączkowym, które zawiera mnóstwo białka, błonnika i witamin. Warto przygotować go prosto — na patelni, z dodatkiem cebuli i czosnku. W tej odsłonie jest naprawdę smaczne. Spróbujecie?

Bób, choć jest wyjątkowo zdrowy, nie każdemu posłuży . Podpowiadaliśmy już , kto powinien go unikać i wyjaśnialiśmy, na co należy zwrócić szczególną uwagę przy zakupach, by wybrać świeżą porcję warzywa . Tym razem mamy dla was smaczną i prostą recepturę, która przekona największych sceptyków. Skusicie się?

Przepis na wyborny bób z patelni

Składniki:

  • 300 g młodego bobu

  • 1 średnia cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 1 łyżka tartego parmezanu

  • szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Bób płuczemy. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 do 10 minut, a następnie odcedzamy go na durszlaku. Przelewamy go zimną wodą i obieramy. Cebule także pozbawiamy łupiny i siekamy ją.

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim warzywo. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po około 2 minutach wrzucamy rozdrobnioną natkę pietruszki i bób. Mieszamy i smażymy przez 3 minuty.

Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy go również oprószyć odrobiną ostrej papryki. Na koniec bób posypujemy tartym parmezanem. Smacznego.

Wskazówki:

  • Bób będzie wegańską przekąską, jeśli pominiemy parmezan. Możemy go też zastąpić produktem roślinnym.

  • Poza sezonem również możecie cieszyć się tym smaczny daniem. Wystarczy, że ugotujecie bób mrożony.

  • Bób warto zalać gorącą wodą i odstawić na 2 godziny, nim zaczniemy go przyrządzać. Dzięki temu będzie lżej strawny.

Smażony bób można podać z makaronem
Smażony bób można podać z makaronem

Źródło zdjęcia: canva/SvegStock Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy