Jak zrobić idealny smażony bób? Zdradzamy genialną recepturę
Bób jest doskonałym warzywem strączkowym, które zawiera mnóstwo białka, błonnika i witamin. Warto przygotować go prosto — na patelni, z dodatkiem cebuli i czosnku. W tej odsłonie jest naprawdę smaczne. Spróbujecie?
Bób, choć jest wyjątkowo zdrowy, nie każdemu posłuży . Podpowiadaliśmy już , kto powinien go unikać i wyjaśnialiśmy, na co należy zwrócić szczególną uwagę przy zakupach, by wybrać świeżą porcję warzywa . Tym razem mamy dla was smaczną i prostą recepturę, która przekona największych sceptyków. Skusicie się?
Przepis na wyborny bób z patelni
Składniki:
-
300 g młodego bobu
-
1 średnia cebula
-
3 ząbki czosnku
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
pół pęczka natki pietruszki
-
1 łyżka tartego parmezanu
-
szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Bób płuczemy. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 do 10 minut, a następnie odcedzamy go na durszlaku. Przelewamy go zimną wodą i obieramy. Cebule także pozbawiamy łupiny i siekamy ją.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim warzywo. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po około 2 minutach wrzucamy rozdrobnioną natkę pietruszki i bób. Mieszamy i smażymy przez 3 minuty.
Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy go również oprószyć odrobiną ostrej papryki. Na koniec bób posypujemy tartym parmezanem. Smacznego.
Wskazówki:
-
Bób będzie wegańską przekąską, jeśli pominiemy parmezan. Możemy go też zastąpić produktem roślinnym.
-
Poza sezonem również możecie cieszyć się tym smaczny daniem. Wystarczy, że ugotujecie bób mrożony.
-
Bób warto zalać gorącą wodą i odstawić na 2 godziny, nim zaczniemy go przyrządzać. Dzięki temu będzie lżej strawny.
Źródło zdjęcia: canva/SvegStock Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty sposób na domowy cukier waniliowy. Sekretny składnik wielu wypieków
-
Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny? Wyjaśniamy krok po kroku
Źródło: przyslijprzepis