Smakosze.pl
bób

canva/KPS

Jak wybrać najlepszy bób? Zebraliśmy najcenniejsze wskazówki

24 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Na targowiskach pojawił się już świeży bób. Podpowiemy wam więc, jak wybrać najlepszy bób. Zebraliśmy najcenniejsze wskazówki, dzięki którym nie zawiedziesz się na tym nietanim produkcie. Zwróć uwagę na zapach warzywa, a także na inne jego cechy.

Bób można przygotować na wiele sposobów. Dodać do zupy, sałatki czy zapiec z dodatkami. Jednak najpopularniejszy jest bób gotowany, jedzony na przekąskę. Choć tak naprawdę ilości, w jakich niektórzy zjadają bób, wcale nie są przekąskowe, a raczej obiadowe.

sernik na zimno

Kultowy przepis na sernik na zimno z truskawkami. Wymarzony deser na Dzień Matki

CZYTAJ DALEJ

Na smak bobu wpływa jego świeżość i stopień dojrzałości. Nie ma się co oszukiwać, że po ugotowaniu smak bobu się poprawi. Gdy kupicie zleżały produkt, nie zachwyci was smak gotowanego.

Po czym poznać smaczny bób?

Ważnym wyznacznikiem świeżości bobu jest jego zapach. Nasiona te są zwykle sprzedawane w foliowych woreczkach, co niestety nie wpływa pozytywnie na ich walory. Jeśli po otwarciu torebki poczujecie zapach fermentu, zrezygnujcie z zakupu takiego bobu. Bób leżący na słońcu w foliowej torebce, nie zapowiada produktu dobrej jakości.

Warto też zwrócić uwagę na kolor nasion. Powinien być zielony, bez plam i przebarwień. Beżowy bób nie będzie już zbyt smaczny. Podobnie jak duże nasiona, które zawierają więcej skrobi. Wybierajcie więc drobniejszy bób o jasnej barwie.

Bób — kilka wskazówek

Po zakupie bób najlepiej jest jak najszybciej przyrządzić. Jeśli jednak chcecie go trochę przechować, wysypcie go do miski i wstawcie do lodówki.

Przy okazji przebierzcie też nasiona. Wszelkie nadpsute wyrzućcie, bo mogą przyspieszyć psucie się pozostałych.

Świeży bób możecie też zamrozić. Wcześniej należy go opłukać, dokładnie osuszyć i wsypać do czystego woreczka na mrożonki.

Z naszego serwisu dowiecie się też, czy można jeść bób ze skórką. Znajdziecie tu też przepis na kiszony bób.

bób

bób

Źródło zdjęcia: canva/Grahamphoto23

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se, gotowanie.onet

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak przechowywać fasolkę szparagową?

Porady

Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża

Czytaj więcej >
Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >
jajko na miękko

Porady

Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni

Czytaj więcej >

Porady

Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

Czytaj więcej >
Jak najlepiej przechowywać ser żółty?

Porady

Jak najlepiej przechowywać ser żółty? Garść skutecznych porad

Czytaj więcej >