Jak wybrać najlepszy bób? Zebraliśmy najcenniejsze wskazówki
Na targowiskach pojawił się już świeży bób. Podpowiemy wam więc, jak wybrać najlepszy bób. Zebraliśmy najcenniejsze wskazówki, dzięki którym nie zawiedziesz się na tym nietanim produkcie. Zwróć uwagę na zapach warzywa, a także na inne jego cechy.
Bób można przygotować na wiele sposobów. Dodać do zupy, sałatki czy zapiec z dodatkami. Jednak najpopularniejszy jest bób gotowany, jedzony na przekąskę. Choć tak naprawdę ilości, w jakich niektórzy zjadają bób, wcale nie są przekąskowe, a raczej obiadowe.
Na smak bobu wpływa jego świeżość i stopień dojrzałości. Nie ma się co oszukiwać, że po ugotowaniu smak bobu się poprawi. Gdy kupicie zleżały produkt, nie zachwyci was smak gotowanego.
Po czym poznać smaczny bób?
Ważnym wyznacznikiem świeżości bobu jest jego zapach. Nasiona te są zwykle sprzedawane w foliowych woreczkach, co niestety nie wpływa pozytywnie na ich walory. Jeśli po otwarciu torebki poczujecie zapach fermentu, zrezygnujcie z zakupu takiego bobu. Bób leżący na słońcu w foliowej torebce, nie zapowiada produktu dobrej jakości.
Warto też zwrócić uwagę na kolor nasion. Powinien być zielony, bez plam i przebarwień. Beżowy bób nie będzie już zbyt smaczny. Podobnie jak duże nasiona, które zawierają więcej skrobi. Wybierajcie więc drobniejszy bób o jasnej barwie.
Bób — kilka wskazówek
Po zakupie bób najlepiej jest jak najszybciej przyrządzić. Jeśli jednak chcecie go trochę przechować, wysypcie go do miski i wstawcie do lodówki.
Przy okazji przebierzcie też nasiona. Wszelkie nadpsute wyrzućcie, bo mogą przyspieszyć psucie się pozostałych.
Świeży bób możecie też zamrozić. Wcześniej należy go opłukać, dokładnie osuszyć i wsypać do czystego woreczka na mrożonki.
Z naszego serwisu dowiecie się też, czy można jeść bób ze skórką. Znajdziecie tu też przepis na kiszony bób.
Źródło zdjęcia: canva/Grahamphoto23 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad
Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy
Źródło: beszamel.se, gotowanie.onet