Jak zrobić kapustę do kotletów schabowych? Sekret smaku tkwi w zasmażce
Kapusta kiszona zasmażana na domowym smalcu jest pysznym dodatkiem do kotletów schabowych. Kapusta jest bardzo aromatyczna i pełna smaku. Jak zrobić kapustę do kotletów schabowych?
Kotlety schabowe są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Kotlety przygotowane tradycyjnie w chrupiącej panierce smakują wyśmienicie, kiedy podamy je z zasmażaną kapustą kiszoną. Kapustę zasmażaną z kminkiem przygotujemy w bardzo prosty sposób.
Kapusta kiszona gotowana z kminkiem, zielem angielskim i liściem laurowym ma rewelacyjny smak, jest kwaśna, soczysta i miękka, a kminek dodaje jej genialnego aromatu. Sekretem doskonałej konsystencji i smaku jest zasmażka przygotowana na domowym smalcu i mące.
Jak kupić dobrą kapustę kiszoną? Zawsze zwracaj uwagę na skład, im mniej składników, tym lepiej. Kapusta kiszona powinna być biała, jeśli ma brązowy kolor, jest kapustą kwaszoną z dodatkiem octu. Taka kapusta nie będzie smaczna. Przy zakupie kapusty z beczki kieruj się również zapachem- ocet nie może być wyczuwalny.
Przepis na najsmaczniejszą kapustę zasmażaną do kotletów schabowych. Sekret tkwi w zasmażce
Składniki:
-
500 g kapusty kiszonej
-
pół łyżeczki kminku
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
łyżka mąki
-
sól, pieprz
-
2 łyżki domowego smalcu
Jak zrobić najsmaczniejszą kapustę do kotletów schabowych?
Kapustę kiszoną odsącz i posiekaj, następnie włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek. Wlej wodę na wysokość kapusty i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 40 minut.
Co jakiś czas przemieszaj kapustę, w razie potrzeby dolej odrobinę wody. Na patelni rozpuść 2 łyżki smalcu, wsyp mąkę, wlej odrobinę wody z gotującej się kapusty i podsmaż.
Zasmażkę włóż do garnka z kapustą i gotuj na średnim ogniu przez około 2- 3 minuty, co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Kapustę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kapusta zasmażana na smalcu z kminkiem jest rewelacyjnym dodatkiem do kotletów schabowych . Całość podaj z ugotowanymi ziemniakami, a stworzysz domowy, pyszny obiad dla całej rodziny, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczyste kotlety schabowe w musztardzie i ketchupie. Pokochasz je od pierwszego kęsa
-
Prosty przepis na puszysty biszkopt od Tomasza Strzelczyka. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
Źródło: kuchniabreni.pl