Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na domowy smalec. Pamiętaj o 1 detalu

Prosty przepis na domowy smalec. Pamiętaj o 1 detalu

Prosty przepis na domowy smalec
canva/troyka

Smalec jest rarytasem, który uwielbia wielu smakoszy. Najlepszy wychodzi wtedy, gdy w słoninę i boczek zmielimy przed wytopieniem. Dzięki temu konsystencja wyrobu będzie bardziej jednolita i aksamitna. Koniecznie spróbujcie go zrobić naszą metodą — z pajdą chleba i ogórkiem kiszonym smakuje wyśmienicie.

Smalec tradycyjnie przygotowuje się z boczku i słoniny. Pokazywaliśmy wam już alternatywę roślinną, a dziś zdradzimy doskonały patent na uzyskanie przyjemnie gładkiej konsystencji klasycznej wersji specjału. Spodoba się każdemu amatorowi tego smakołyku. Spróbujecie?

Przepis na wyborny smalec domowy

Składniki:

  • 500 g słoniny

  • 500 g surowego boczku

  • 6 niedużych cebul

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 średniej wielkości jabłko

  • 4 łyżki mleka

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Słoninę oraz boczek mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek oczyszczamy z łupin, a następnie siekamy je. Jabłko myjemy, a następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach.

Na patelni umieszczamy słoninę i wytapiamy ją na niewielkim ogniu. Wrzucamy boczek. Dalej podgrzewamy, a gdy boczek również się stopi, dodajemy cebulę i szklimy ja delikatnie. Pod koniec dodajemy czosnek wraz z jabłkiem.

Kontynuujemy smażenie do czasu, aż skwarki się zarumienią. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Po zdjęciu patelni z kuchenki wlewamy mleko i dokładnie łączymy składniki. Wyrób przekładamy do słoików i studzimy.

Na koniec smalec chłodzimy w lodówce. Podajemy go ze świeżym, najlepiej domowym pieczywem — np. chlebem z garnka — i samodzielnie przygotowanymi ogórkami kiszonymi. Smacznego.

Smalec będzie smaczny także z dodatkiem czosnku niedźwiedziego
Smalec będzie smaczny także z dodatkiem czosnku niedźwiedziego

Źródło zdjęcia: canva/HansJoachim

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku