Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić karmelizowana cebulę? Przepis krok po kroku
canva/bhofack2

Jak zrobić karmelizowana cebulę? Przepis krok po kroku

4 września 2022

Czy wiecie, jak zrobić karmelizowaną cebulę? Prosty i smaczny dodatek do wielu dań przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Nasza sprawdzona receptura jest niezawodna. Polecamy przygotować większą ilość przysmaku — szybko znika.

Cebula karmelizowana świetnie sprawdza się zarówno jako okrasa do pierogów, jak i urozmaicenie dań mięsnych. Można ją także dodawać do rozmaitych sosów czy dań smażonych na bazie ryżu lub makaronu. Opcji jest wiele, więc warto zrobić zapas. Spróbujecie?

Przepis na znakomitą cebulę karmelizowaną

Składniki:

  • 3-4 średnie cebule

  • 4 łyżki masła lub oleju rzepakowego

  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego

  • 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić karmelizowaną cebulę? Znamy prosty patent na dodatek do wielu dań

Cebule obieramy z łupiny, po czym kroimy je w piórka. Na patelni topimy masło lub rozgrzewamy olej. Wrzucamy warzywo i delikatnie je solimy.

Smażymy na średnim ogniu do czasu, aż zmięknie. Wtedy wlewamy ocet balsamiczny. Dodajemy też miód lub syrop klonowy. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę, mieszając.

Gdy płyn odparuje z patelni, a cebula się zrumieni, zestawimy naczynie z ognia. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem i podajemy. Możemy też szczelnie upakować cebulkę w czystym słoiku i zapasteryzować .

Na naszej stronie znajdziecie również przepisy na dania, do których karmelizowana cebula pasuje doskonale. Polecamy prosty patent na pierogi z mięsem po rosole , a także recepturę na delikatne pyzy ziemniaczane .

Wiemy, jak zrobić karmelizowaną cebulę
canva/Rome2015

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy