Jak zrobić kotlety mielone z resztek po rosole?
Kotlety mielone są daniem, które Polacy bardzo cenią. Nie tylko ze względu na ich tradycyjny smak, ale również przez prostotę ich wykonania. Na składniki potrzebne do dania nie trzeba też wydać wielu pieniędzy. Jak się okazuje, można je zrobić nawet z resztek.
Idealne kotlety mielone muszą spełniać odpowiednie kryteria
Kotlety mielone przygotujesz na dziesiątki sposobów, warto jednak pamiętać, by zachować ich tradycyjne założenie. Mielone muszą być bowiem odpowiednio zwarte , powinny też zawierać dodatki nadające im charakterystycznego smaku.
Istotne jest, by wierzch kotleta był odpowiednio chrupki, tak by nie osadzał się na nim tłuszcz. Jednocześnie jego wnętrze musi być soczyste i miękkie. Taki kotlet mielony można z nazwać "mielonym idealnym".
Jak zrobić kotlety mielone z resztek po rosole?
Jeśli jednak znudziły ci się tradycyjne mielone, możesz zaszaleć i usmażyć dwie pieczenie na jednym ogniu. Na niedzielny obiad przygotuj przepyszny rosół na mięsie z kurczaka, a z jego resztek zrób pyszne drugie danie, które zaskoczy delikatnością i nietuzinkowym smakiem.
Jeśli zależy ci na przygotowaniu naprawdę dobrych kotletów mielonych, musisz zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso z kurczaka. Na jego bazie zrobisz rosół. Z poprzednich naszych artykułów dowiesz się, j ak długo gotować tę zupę oraz czy możesz ją zrobić na zamrożonym mięsie .
Tak przygotowany rosół będzie posiadał esencjonalny, mięsny smak, a wywar, w którym wcześniej się gotował, odda swoje walory smakowe . Gdy rozlejesz go już wszystkim gościom/domownikom, z tego, co zostanie na dnie garnka, możesz przygotować chrupiące kotlety mielone.
Źródło: Pirkko Seitsenpiste z Pixabay
Mielone z resztek po rosole - co do nich potrzebujesz?
Składniki:
-
1 kurczak - najlepiej dość spory
-
marchew + pietruszka + cebula z rosołu
-
1 cebula
-
2 jajka
-
2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
-
6 dużych łyżek bułki tartej
-
sól
-
szczypta pieprzu ziołowego
-
olej
Ugotowanego w rosole kurczaka wystudź, a gdy będzie letni, oddziel mięso od kości. Następnie posiekaj mięso na drobne kawałki. To samo zrób z warzywami z rosołu. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij. Wszystkie składniki tj. mięso, warzywa z rosołu i przysmażoną cebulę wrzuć do miski. Zbij do środka 2 jajka. Całość wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji, jednak tak, by poszczególne składniki były wyczuwalne.
Następnie na patelni rozgrzej parę łyżek oleju . Następnie uformuj małe kotleciki i panieruj je w bułce tartej. Obsmaż kotlety z każdej strony na średnim ogniu. Na koniec odsącz je z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: o2.pl; newsy.gotujmy.pl