Jak zrobić kotlety z kani? Koniecznie wypróbuj trick babć
Kanie w cieście to pomysł na rewelacyjne danie dla całej rodziny. Grzyby będą najsmaczniejsze, kiedy przygotujemy je według babcinego przepisu. Sekretem doskonałych kotletów jest moczenie kani w mleku przez całą dobę.
Kanie znajdziemy w naszych lasach od lipca do października, to już więc ostatni dzwonek na wyśmienitą przekąskę, kolację na ciepło lub jarski obiad. Kania smażona w smaku przypomina kotlety schabowe, jest jednak o wiele lżejsza od wieprzowego mięsa.
Kotlety z kani przygotujemy w bardzo prosty sposób, kapelusze moczymy w mleku, następnego dnia obtaczamy je w delikatnym cieście i smażymy na złoty kolor. Nie są nam potrzebne żadne dodatkowe przyprawy, wystarczy sól, pieprz, a otrzymamy wspaniały smak.
Kotlety z kani możemy podać samodzielnie, możemy również ugotować do nich ziemniaki, puree z warzyw i podać z ulubioną surówką. Kanie to świetny zamiennik kotletów schabowych, doskonale sprawdzą się również na pożywny obiad dla najbliższych.
Przepyszne kotlety z kani w delikatnym cieście
Składniki:
-
kapelusze kani
-
mleko
Składniki na ciasto:
-
3 jajka
-
szklanka mleka
-
2 szklanki mąki
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Jak zrobić wyśmienite kotlety z kani? Babciny przepis nie ma sobie równych
Kapelusze kani dokładnie oczyść i przełóż do miski, jeśli kapelusze są bardzo duże, przekrój je na pół. Całość zalej mlekiem, dociśnij talerzem i wstaw do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia osusz kanie ręcznikiem papierowym. Do miski wlej szklankę mleka (możesz wykorzystać mleko po moczeniu grzybów), dodaj mąkę, jajka, sól, pieprz i mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
Kapelusze obtocz dokładnie w przygotowanym cieście i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kanie przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj, smacznego.
Z grzybów leśnych przygotujesz również wyśmienity sos , który będzie pysznym dodatkiem między innymi do makaronu, pieczonego mięsa i placków ziemniaczanych. Grzyby możemy również ususzyć- tu dowiesz się, jak suszyć grzyby w piekarniku i jak je przechowywać.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nieznany przepis na turecki dżem z pigwy. Bosko aromatyczny i rozgrzewający
-
Wachowicz dodaje do sałatki jarzynowej pikantne, charakterne warzywo. Idealnie podkręca smak
-
Nieznany przepis na turecki dżem z pigwy. Bosko aromatyczny i rozgrzewający
Źródło: lubiegotowanie.blogspot