Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić niezwykle puszyste ciasto na naleśniki?
canva/Yana Gayvoronskaya

Jak zrobić niezwykle puszyste ciasto na naleśniki?

26 września 2021

Naleśniki są jednym z dań, które można zaserwować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. W zależności od użytych składników możemy też wyróżnić naleśniki cienkie oraz wyjątkowo puszyste. Przedstawiamy wam recepturę na ten drugi typ. Sekret tkwi w dodatku sody oczyszczonej.

Do tych naleśników będzie pasowało niemal wszystko. Równie dobrym wyborem będzie polanie ich syropem klonowym lub słodką śmietanką, jak i posmarowanie masłem orzechowym czy innym kremem z orzechów. Pyszną opcją jest też dodanie dżemu czy musu owocowego. Szczególnie polecamy prażone jabłka z tego przepisu .

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na puszyste i pyszne naleśniki

Składniki:

  • 200 g mąki

  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego

  • 2 jaja

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

  • 50 g cukru

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierająca powłoką. Naleśniki smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty . Gotowe przenosimy na talerze i podajemy z ulubionymi dodatkami.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Ciasto w tym przepisie powinno być odrobinę gęstsze niż to tradycyjne. Jeśli po wymieszaniu składników takie nie będzie, należy dosypać mąki. Uważajmy jednak, by nie przesadzić z jej ilością — zbyt gęsta masa spowoduje, że placuszki będą płaskie .

Bardzo ważne jest smażenie na średnim ogniu. Zagwarantuje nam ono, że nasze naleśniki się nie przypalą, a jednocześnie ciasto będzie miało szansę trochę urosnąć . Olej dodany do masy z kolei spowoduje, że naleśniki łatwiej zdejmiemy z patelni.

Jeśli w przepisie pominiecie cukier, naleśniki będą dobrze smakowały z wytrawnymi dodatkami np. z jajkiem sadzonym i boczkiem albo z sosem szpinakowym przyrządzonym według tego przepisu (wystarczy, że pominiemy etap dodawania makaronu).

naleśniki na patelni
naleśniki na patelni

Źródło zdjęcia: canva/cottonbro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy