Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste? Wystarczy banalnie prosty trick
Puszyste placki ziemniaczane spodobają się niejednemu smakoszowi. By zachwyciły smakiem i konsystencją, warto wykonać jeszcze jedną nieoczywistą czynność. Łącząc ziemniaczaną masę z pianą z białek, przygotujemy rarytas tak puszysty, jak nigdy wcześniej. Znany z przyrządzania wypieków patent sprawia, że danie wprost rozpływa się w ustach. Spróbujecie?
Przyrządzając placki ziemniaczane, jaja po prostu wbijacie do masy? Warto porzucić ten nawyk i ubić białko na pianę. Chrupiące z zewnątrz i cudownie puszyste w środku placuszki są warte tego wysiłku. Różnica jest nie tylko zauważalna, ale też tak znaczna, że będziecie się zastanawiali, dlaczego wcześniej nie wpadliście na taki pomysł.
Przepis na wyjątkowo puszyste placki ziemniaczane
Składniki:
-
2 kg mączystych ziemniaków
-
2 szklanki mąki pszennej
-
4 jaja
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić puszyste placki ziemniaczane? Sekretem sukcesu jest dodanie piany z białek.
Przygotowanie rozpoczynamy od obrania ziemniaków. Myjemy je i ścieramy na tarce. Odcedzamy z nadmiaru płynu, najlepiej delikatnie jeszcze odciskając warzywo na sicie wyłożonym gazą.
Żółtka oddzielamy od białek i łączymy je z ziemniakami. Wsypujemy też mąkę i doprawiamy. Z białek ubijamy sztywną pianę, wsypując do nich szczyptę soli. Przenosimy ją do masy ziemniaczanej i ostrożnie mieszamy całość.
Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i łyżką formujemy placki ziemniaczane. Smażymy je na średnim ogniu po kilka minut na stronę. Gdy się zrumienią, przenosimy je na wyłożony ręcznikami papierowymi talerz i osuszamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną i podsmażoną cebulką.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smakowite placki. Koniecznie spróbujecie nowej i wyjątkowo smacznej wersji racuchów z borówką amerykańską . Być może spodoba wam się też prosty patent na rarytas z ziemniaków i cukinii .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: