Jak zrobić róże karnawałowe?
Chcecie podać gościom wyjątkowo smaczny i efektowny deser? Postawcie na róże karnawałowe. Dodatek konfitury z dzikiej róży sprawi, że te wyjątkowe ciastka będą wyglądały naprawdę elegancko. Sprawdźcie koniecznie ten przepis.
Zdradzaliśmy wam już receptury na pyszne oponki serowe i delikatne, a przy tym chrupiące faworki . Tym razem przedstawiamy wam sposób na inny karnawałowy specjał — róże. Te pyszne ciastka przygotujecie dość szybko, a ich wygląd i smak zachwycą każdego.
Przepis na smakowite róże karnawałowe
Składniki:
-
6 jaj
-
400 g mąki pszennej
-
75 g śmietany 18%
-
75 g śmietany kremówki
-
1 kg smalcu
-
1 łyżka spirytusu
-
2 łyżki cukru pudru
-
pół łyżeczki cukru wanilinowego
-
szczypta soli
-
150 g konfitury z róży
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Łączymy je ze śmietanami i spirytusem. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i wlewamy do niego przygotowana wcześniej masę. Dodajemy sól i zagniatamy ciasto.
Ubijamy je wałkiem lub drewnianym tłuczkiem — podobnie jak ciasto na faworki. Następnie odstawiamy je na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość około 2 mm. Robimy to partiami, część aktualnie nie rozwałkowywaną trzymając nadal w lodówce.
Na podsypanym mąką blacie lub na stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 mm. Wycinamy taką samą liczbę krążków o średnicach 3, 4 i 5 cm. Każdy z nich nacinamy pięciokrotnie na brzegach tak, aby nie rozciąć środka.
Duże i średnie krążki smarujemy na środku niewielką ilością białka. Następnie na dużych krążkach układamy średnie, a na średnich małe i całość mocno dociskamy. W głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz.
Aby sprawdzić, czy ma odpowiednią temperaturę, warto wrzucić kawałek ciasta. Gdy wypłynie na powierzchnię i zacznie po chwili brązowieć, tłuszcz jest idealny do smażenia. Róże smażymy partiami, do czasu aż nabiorą jasnozłotego koloru.
Odławiamy je łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Cukier puder łączymy z cukrem wanilinowym i posypujemy nim ciastka. Do środka każdego z nich nakładamy łyżeczkę konfitury. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/piotr_malczyk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kremowe, delikatne naleśniki na bazie maślanki bez grama mleka
-
Czy żurek można przygotować bez mięsa? Mamy najlepszy przepis
Źródło: beszamel.se