blenderyCanva

Jaki blender wybrać i co pysznego przygotujemy w blenderze?

Na co zwrócić uwagę wybierając wymarzony blender? Czym się charakteryzuje blender ręczny, próżniowy i sportowy? Co pysznego możemy w nich przygotować?

Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje blenderów: blender kielichowy z dołączonym naczyniem, który po włączeniu nie wymaga z naszej strony żadnej aktywności oraz blender ręczny (potocznie nazywany “żyrafą”), który umieszczamy w dowolnym wybranym przez nas naczyniu. Blendery ręczne wymagają naszej stałej obsługi i ostrożności, jeśli nie chcemy porysować dna garnka. Niektóre modele blenderów ręcznych mogą być zasilane akumulatorowo, ale mają mniejszą moc niż blendery kielichowe.

Co przygotujemy w blenderze?

W blenderze łatwo przygotujemy zarówno dania obiadowe, jak przekąski, desery i napoje. Blendery niezastąpione są nie tylko w restauracjach i barach, lecz także w szpitalach, sanatoriach i klinikach zdrowego żywienia.

W blenderze można przygotować m.in.:

  • aksamitne zupy kremy jak z najlepszych restauracji
  • homogeniczne zdrowe dania dla dzieci i dla osób starszych
  • pasztety mięsne
  • humus, favę i inne pasty do kanapek
  • bogate w witaminy smoothie owocowo warzywne
  • szejki mleczne (także na bazie mleczka kokosowego)
  • drinki na bazie kruszonego lodu
  • mleczka orzechowe i owsiane
  • majonez (zaskakująco łatwy w przygotowaniu)
  • masło orzechowe i domową nutellę
  • budyń (np. jaglany)
  • ciasto na placki i naleśniki (także bezglutenowe)

Ciekawostka 1: Pierwszy mikser elektryczny był używany w Stanach Zjednoczonych (1922 r.) do przygotowywania koktajli w restauracjach.

Blendery próżniowe i ich główne zalety

Wiadomo, że utlenianie zmniejsza wartości odżywcze rozmaitych zdrowych produktów. Poza utratą wartości odżywczych i witamin, proces utleniania wpływa na zmianę koloru wielu owoców takich jak jabłka i banany. Aby zachować piękny kolor i wspaniały smak można dodać do smoothie sok z cytryny lub limonki albo wykorzystać najnowszą technologię blendowania próżniowego. Dzięki niej zachowamy wartości odżywcze, bogactwo witamin, apetyczny kolor, a nasze smoothie będzie aksamitnie gładkie i bez piany.

Rekomendacja Redakcji: Próżniowy blender kielichowy z funkcją kruszenia lodu i blendowania na gorąco >zobacz produkt<

Przejdź do opinii użytkowników

>Przejdź do opinii użytkowników<

Dlaczego blendery sportowe są tak lubiane?

Przeglądając rynek urządzeń AGD łatwo zauważyć, że coraz popularniejsze stają się blendery sportowe. Blender sportowy zajmuje mało miejsca i pozwala na blendowanie bezpośrednio w bidonie. Dzięki temu rozwiązaniu generujemy mniej zmywania, i mamy więcej czasu na ćwiczenia i relaks. Rozwiązanie wybierane przez osoby niemające cierpliwości do przelewania z jednego pojemnika do drugiego.

Kupując blender sportowy Electrolux dostaniesz w zestawie dwa bidony (poj. 0,6 L) z wygodnym uchwytem i wkładem chłodzącym. Sprawdź cenę promocyjną >tutaj<

blender sportowy

Filmik dostępny na stronie produktu >otwórz<


Ciekawostka 2: Pomysłodawcą umieszczenia ostrzy rozdrabniających na dnie naczynia był Stephen J. Popławski (wynalazca polskiego pochodzenia).

  • Blendery kielichowe różnych producentów znajdziesz >tutaj<
  • Blendery ręczne w atrakcyjnych cenach kupisz >tutaj<

Jakie funkcje powinien mieć idealny blender?

Do najbardziej przydatnych funkcji należą:

  • blendowanie wysokoobrotowe
  • kruszenie lodu
  • blendowanie na gorąco
  • podgrzewanie
  • automatyczny tryb pulsacyjny
  • blendowanie próżniowe
  • mielenie kawy – ta funkcja wyróżnia np. blender Philips wyposażony w 5-ramienne ostrze i wykorzystujący technologię ProBlend 5
  • samoczyszczenie
  • możliwość mycia w zmywarkach

Podsumowanie:

Wybierając blender kierujmy się zasadą satysfakcjonującego nas stosunku jakości do ceny. Blendery barowe i gastronomiczne kosztują kilka tysięcy złotych i warto zdecydować się na większy wydatek, jeżeli zamierzamy nasz blender mocno eksploatować. Zwykle z wyższą ceną związany jest lepszy wybór podzespołów, co gwarantuje nam trwałość urządzenia i jego lepszą wydajność. Swąd spalonego silnika blendera i towarzyszące temu przykre rozczarowanie znają wszyscy, którzy wybrali najtańsze urządzenia. Również nieszczelna pokrywa blendera z najniższej półki może być powodem spektakularnej katastrofy w kuchni.

Na droższy blender warto zdecydować się, jeśli zamierzamy blendować orzechy lub kruszyć lód i produkty mrożone.

Blender próżniowy Tefal

Blender kielichowy TEFAL Ultrablend Boost Vacuum >pełna specyfikacja<

Kupując wybrane modele urządzeń Tefal możesz otrzymać książkę z przepisami “Zrób więcej, marnuj mniej” >szczegóły promocji<

Następny artykuł