Smakosze.pl
blendery

Canva

Jaki blender wybrać i co pysznego przygotujemy w blenderze?

18 Sierpnia 2020

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Na co zwrócić uwagę wybierając wymarzony blender? Czym się charakteryzuje blender ręczny, próżniowy i sportowy? Co pysznego możemy w nich przygotować?

Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje blenderów: blender kielichowy z dołączonym naczyniem, który po włączeniu nie wymaga z naszej strony żadnej aktywności oraz blender ręczny (potocznie nazywany “żyrafą”), który umieszczamy w dowolnym wybranym przez nas naczyniu. Blendery ręczne wymagają naszej stałej obsługi i ostrożności, jeśli nie chcemy porysować dna garnka. Niektóre modele blenderów ręcznych mogą być zasilane akumulatorowo, ale mają mniejszą moc niż blendery kielichowe. 

Co przygotujemy w blenderze?

W blenderze łatwo przygotujemy zarówno dania obiadowe, jak przekąski, desery i napoje. Blendery niezastąpione są nie tylko w restauracjach i barach, lecz także w szpitalach, sanatoriach i klinikach zdrowego żywienia.  

W blenderze można przygotować m.in.: 

  • aksamitne zupy kremy jak z najlepszych restauracji

  • homogeniczne zdrowe dania dla dzieci i dla osób starszych

  • pasztety mięsne

  • humus, favę i inne pasty do kanapek

  • bogate w witaminy smoothie owocowo warzywne

  • szejki mleczne (także na bazie mleczka kokosowego)

  • drinki na bazie kruszonego lodu

  • mleczka orzechowe i owsiane

  • majonez (zaskakująco łatwy w przygotowaniu)

  • masło orzechowe i domową nutellę

  • budyń (np. jaglany)

  • ciasto na placki i naleśniki (także bezglutenowe)

Ciekawostka 1: Pierwszy mikser elektryczny był używany w Stanach Zjednoczonych (1922 r.) do przygotowywania koktajli w restauracjach.

Blendery próżniowe i ich główne zalety

Wiadomo, że utlenianie zmniejsza wartości odżywcze rozmaitych zdrowych produktów. Poza utratą wartości odżywczych i witamin, proces utleniania wpływa na zmianę koloru wielu owoców takich jak jabłka i banany. Aby zachować piękny kolor i wspaniały smak można dodać do smoothie sok z cytryny lub limonki albo wykorzystać najnowszą technologię blendowania próżniowego. Dzięki niej zachowamy wartości odżywcze, bogactwo witamin, apetyczny kolor, a nasze smoothie będzie aksamitnie gładkie i bez piany.  

Rekomendacja Redakcji: Próżniowy blender kielichowy z funkcją kruszenia lodu i blendowania na gorąco >zobacz produkt<

>Przejdź do opinii użytkowników<

Dlaczego blendery sportowe są tak lubiane?

Przeglądając rynek urządzeń AGD łatwo zauważyć, że coraz popularniejsze stają się blendery sportowe. Blender sportowy zajmuje mało miejsca i pozwala na blendowanie bezpośrednio w bidonie. Dzięki temu rozwiązaniu generujemy mniej zmywania, i mamy więcej czasu na ćwiczenia i relaks. Rozwiązanie wybierane przez osoby niemające cierpliwości do przelewania z jednego pojemnika do drugiego. 

Kupując blender sportowy Electrolux dostaniesz w zestawie dwa bidony (poj. 0,6 L) z wygodnym uchwytem i wkładem chłodzącym. Sprawdź cenę promocyjną >tutaj<  

Filmik dostępny na stronie produktu >otwórz<

Ciekawostka 2: Pomysłodawcą umieszczenia ostrzy rozdrabniających na dnie naczynia był Stephen J. Popławski (wynalazca polskiego pochodzenia).  

  • Blendery kielichowe różnych producentów znajdziesz >tutaj<

  • Blendery ręczne w atrakcyjnych cenach kupisz >tutaj

Jakie funkcje powinien mieć idealny blender?

Do najbardziej przydatnych funkcji należą: 

  • blendowanie wysokoobrotowe

  • kruszenie lodu

  • blendowanie na gorąco

  • podgrzewanie

  • automatyczny tryb pulsacyjny

  • blendowanie próżniowe

  • mielenie kawy – ta funkcja wyróżnia np. blender Philips wyposażony w 5-ramienne ostrze i wykorzystujący technologię ProBlend 5

  • samoczyszczenie

  • możliwość mycia w zmywarkach 

Podsumowanie: 

Wybierając blender kierujmy się zasadą satysfakcjonującego nas stosunku jakości do ceny. Blendery barowe i gastronomiczne kosztują kilka tysięcy złotych i warto zdecydować się na większy wydatek, jeżeli zamierzamy nasz blender mocno eksploatować. Zwykle z wyższą ceną związany jest lepszy wybór podzespołów, co gwarantuje nam trwałość urządzenia i jego lepszą wydajność. Swąd spalonego silnika blendera i towarzyszące temu przykre rozczarowanie znają wszyscy, którzy wybrali najtańsze urządzenia. Również nieszczelna pokrywa blendera z najniższej półki może być powodem spektakularnej katastrofy w kuchni.  

Na droższy blender warto zdecydować się, jeśli zamierzamy blendować orzechy lub kruszyć lód i produkty mrożone.

Blender kielichowy TEFAL Ultrablend Boost Vacuum >pełna specyfikacja<  

Kupując wybrane modele urządzeń Tefal możesz otrzymać książkę z przepisami “Zrób więcej, marnuj mniej” >szczegóły promocji

Artykuł zawiera lokowanie produktów

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kawa z cytryną

Porady

Dlaczego warto pić kawę z dodatkiem cytryny?

Czytaj więcej >
uroczysty stół

Porady

Czy we Wszystkich Świętych obowiązuje post?

Czytaj więcej >
kawa i mleczko

Porady

Co dodawać do kawy zamiast mleka?

Czytaj więcej >
mięso mielone

Porady

Jak wybrać dobre mięso mielone?

Czytaj więcej >

Porady

Jak obrać seler naciowy?

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego warto pić wodę z kiszonych ogórków?

Czytaj więcej >