Smakosze.pl Porady Jaki jest najlepszy ser do sernika? Ania Starmach nie ma wątpliwości
Pawel Wodzynski/East News, canva/ponce_photography z Pixabay

Jaki jest najlepszy ser do sernika? Ania Starmach nie ma wątpliwości

13 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pieczesz sernik? Zapomnij o serze z wiaderka. Ania Starmach wyjaśnia, dlaczego warto wybrać tradycyjny, półtłusty twaróg. Sernik musi być również pieczony i studzony w odpowiedniej temperaturze. Poznaj skuteczne sposoby na puszysty, wyrośnięty sernik, który nigdy nie opada i się nie kruszy.

Ania Starmach na swojej stronie aniastarmach.pl dzieli się z fanami przepisami i poradami kulinarnymi, dzięki którym przygotowywane potrawy i ciasta wychodzą za każdym razem. Starmach zdradziła również, jaki ser jest najlepszy do sernika. Znana kucharka do ciasta wykorzystuje wyłącznie półtłusty twaróg.

Dlaczego warto zrezygnować z sera w wiaderku? Ania Starmach wyjaśnia, że każdy gotowy produkt ma inny smak. Takie produkty wpływają więc na smak całego sernika. Ciasto przygotowane z gotowego sera nie będzie tak puszyste, jak z twarogu. Warto również sprawdzić skład takich produktów, w wielu jest mnóstwo niepotrzebnego cukru.

Bardzo ważna jest również odpowiednia temperatura pieczenia i sposób chłodzenia sernika. Pieczenie ciasta w zbyt nagrzanym piekarniku oraz gwałtowne zmiany temperatury podczas chłodzenia źle wpływają na jego delikatną strukturę oraz smak. Wszystkie składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową.

Ania Starmach wyjaśnia, dlaczego twaróg jest najlepszym serem do sernika

Najlepszym serem na sernik jest półtłusty twaróg. To właśnie dzięki niemu kultowe ciasto pięknie rośnie, nie pęka i ma delikatny smak. Twaróg należy zmienić w maszynce dwa lub nawet trzy razy.

Twaróg musi być całkowicie zmielony, żeby w serniku nie było w nim grudek. Dopiero wtedy połącz go z resztą składników i upiecz. W ten sposób uzyskasz sernik o puszystej konsystencji. Sernik ładnie wyrasta, nie pęka i nie opada.

Dlaczego sernik opada? Kluczowa jest temperatura

Sernik, nawet jeśli upieczony z odpowiedniego sera, może opaść po upieczeniu jeśli wyjmiesz go z piekarnika zbyt wcześnie. Ciasto po upieczeniu zostaw w piekarniku na 30- 40 minut. Uchyl jedynie lekko drzwi urządzenia, żeby zapewnić dostęp świeżego powietrza.

Sernik, który będzie studzony stopniowo na pewno nie opadnie. Doskonale sprawdzi się również prosta zasada dotycząca pieczenia- sernik pieczemy 30 minut w 180 stopniach, następnie stopniowo zmniejszamy temperaturę, aż ciasto się upiecze. Sernik będzie piekł się nieco dłużej, jednak nie opadnie, nie pokruszy się i nie będzie przesuszony.

Jak upiec idealnie płaski biszkopt? Ciasto nie popęka i się nie pokruszy. Dowiedz się również, jak rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów . Orzechy włoskie są doskonałym dodatkiem do ciast i deserów.

sernik
canva/congerdesign z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy