Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jakich produktów lepiej nie jeść w upał? Lista może zaskoczyć
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.06.2022 22:02

Jakich produktów lepiej nie jeść w upał? Lista może zaskoczyć

Jakich produktów lepiej nie jeść w upał? Lista może zaskoczyć
canva/okanmetin

Czy wiesz, że spożywanie niektórych przypraw rozgrzewających podczas upalnych dni może przysporzyć wiele kłopotu? Przyprawy, jak kurkuma, ostre papryczki i imbir zawierają związki aktywne, które między innymi znacznie przyspieszają pracę serca.

W upalne dni zwykle nie mamy ochoty na ciężkie, smażone jedzenie. Rezygnujemy również z czerwonego mięsa na rzecz drobiu, ryb i owoców morza. Latem nasza dieta bogata jest głównie w sezonowe warzywa i owoce, które dostarczają energii, nawadniają i są najsmaczniejsze o tej porze roku.

Podczas upałów z owoców przygotowujemy soki, lemoniady, pijemy dużo wody. Wiele osób pije również gorącą herbatę, która rewelacyjnie reguluje temperaturę naszego ciała i- mimo tego, że gorąca- naprawdę chłodzi.

Nie wszyscy wiedzą jednak, że latem powinniśmy zrezygnować z niektórych przypraw, których związki aktywne rozszerzają żyły, a także znacznie przyspieszają pracę serca, co może okazać się niebezpieczne podczas upałów.

Tych produktów lepiej nie jedz w upał

Dodawanie rozgrzewających przypraw do potraw w upalne dni nie jest dobrym pomysłem. Przyprawy, w których znajdziemy między innymi kaspicynę, czy gingerol, rozszerzają naczynia krwionośne i tym samym rośnie temperatura ciała.

Związki te znacznie przyspieszają również pracę serca, które i tak przez upał jest znacznie obciążone. W upalne dni zrezygnujmy z ostrych papryczek, imbiru, pieprzu cayenne, a także z kurkumy, anyżu i goździków.

Czym doprawiać dania latem?

Latem wykorzystajmy świeże zioła, na które jest sezon i które bardzo szybko urosną w naszym ogródku lub doniczce. Doskonale orzeźwia mięta, świeża kolendra, natka pietruszki, koperek, szałwia.

Nie możemy zapomnieć również o rozmarynie, oregano, tymianku i majeranku, a także lubczyku. Wszystkie zioła pięknie zakwitną i będzie mogli cieszyć się nimi przez cały sezon. Dowiedz się, jak hodować zioła na balkonie i stwórz własny ogródek.

Świeże zioła
canva/Marcin Jucha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl