Jakich produktów nie należy jeść na czczo?
Nie da się ukryć, że śniadanie powinno być sycące i dawać nam energię na początku dnia. Rozwaga w doborze smakołyków jest kluczowa. Właśnie od niej w znacznej mierze zależy nasze zdrowie. Jakich specjałów należy unikać w trakcie pierwszego posiłku?
Czego nie jadać na czczo?
Nie od dziś wiadomo, że dbałość o to, co jemy, odbija się na funkcjonowaniu naszego organizmu. Niektóre produkty uchodzą za zdrowe, jednak lepiej nie sięgać po nie, kiedy w naszym żołądku świeci pustką.
Cytrusy powszechnie uważane są za owoce, które dostarczają nam wielu cennych witamin. Najwięcej znajdziemy w nich witaminy C, która wpływa na naszą odporność. Jednak jedzenie cytrusów na czczo ma swoje ciemne strony. Przede wszystkim przyczynia się do podrażniania żołądka, co może zaowocować zgagą.
Banany również zaliczają się do cytrusów. W ich przypadku należy uważać na zawartość magnezu, który w przypadku spożywania na pusty żołądek może zbyt szybko dotrzeć do krwiobiegu. Taki stan rzeczy negatywnie odbija się na sercu. Dlatego banany lepiej jadać dopiero po śniadaniu. Warto wiedzieć, jakie sekrety skrywają te owoce.
Złe śniadanie negatywnie wpływa na trzustkę i żołądek
Jednym z najgorszych produktów, które jada się na śniadanie, są słodycze. Zalicza się do nich także popularne płatki śniadaniowe. Taki posiłek może zaburzyć funkcjonowanie trzustki, która o poranku nie jest w stanie wytworzyć odpowiedniej ilości insuliny.
Surowe warzywa uznawane są za istotną składową zbilansowanej diety. Należy jednak pamiętać, by nie jadać ich na czczo. W przeciwnym wypadku będą one obciążały żołądek. W rezultacie łatwo o zgagę i wzdęcia. Niewykluczone są także nudności oraz wymioty.
(Canva.com / Yana Gayvoronskaya)
Co warto jeść na śniadanie?
Na szczęście istnieją produkty spożywcze, które dobrze sprawdzają się w roli pierwszego posiłku. Przykładem jest, chociażby arbuz, który w znacznej mierze składa się z wody. Znajdziemy w nim także likopen, który wspiera pracę serca i oczu.
Jednym z najlepszych wyborów, jeśli chodzi o śniadanie, są jajka. Dostarczają wielu cennych minerałów i witamin. Oprócz tego są sycące i nie zawierają wielu kalorii. Jakiś czas temu przedstawialiśmy najzdrowsze sposoby na przyrządzania jajek.
Jeśli chcesz wesprzeć swój układ trawienny, koniecznie dodaj do śniadania kiełki zbożowe. Dostarczają one sporo kwasu foliowego i witaminy E. Dobrym wyborem są również produkty pełnoziarniste, które są bogate w błonnik.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ABC Zdrowie; Krok do zdrowia; Parenting