Jakie warzywa zawierają najwięcej witaminy C?
Witamina C jest bardzo istotnym związkiem chemicznym, bez którego organizm człowieka źle funkcjonuje. Powszechnie uważa się, że najwięcej jest jej w cytrynach i ogólnie cytrusach. Prawda jest jednak zupełnie inna. Jednym z doskonałych źródeł witaminy C jest zwykła natka pietruszki, którą cały czas używa się do gotowania.
Brak odpowiednich ilości witaminy C w diecie wywołuje wiele nieprzyjemnych objawów, a duże niedobory mogą nawet być powodem poważnych chorób. Warto więc każdego dnia dostarczać w diecie dużo tej witaminy.
Cytrusy są ogólnie kojarzone jako genialne źródło tej substancji, co nie mija się z prawdą - istnieją jednak produkty, które zawierają jej o wiele więcej. Niżej zdradzamy jakie warzywa, owoce czy zioła są w tej kategorii najlepsze.
Natka pietruszki codziennym źródłem witaminy C
Popularne zioło, którym aromatyzuje się zupy, sosy i mnóstwo różnych potraw, jest przy okazji wypełnione po brzegi kwasem Askorbinowym. Dużą zaletą natki pietruszki jest również jej łatwa dostępność.
Bez problemu można bowiem hodować ją przez cały rok we własnym domu - wystarczy pamiętać o regularnym podlewaniu. Dla niecierpliwych zostają oczywiście sklepy spożywcze, lecz własnoręcznie wyhodowane zioło smakuje znacznie lepiej.
Czarna porzeczka
Czarna porzeczka jest najzdrowszą odmianą tych owoców. W stu gramach znajduje się od 180 do nawet 360 mg witaminy C. Jej ilość zależy od temperatury latem - im cieplej, tym więcej witaminy C zgromadzonej jest w owocach.
Atutem czarnej porzeczki jest fakt, że kwas askorbinowy nie degraduje się w niej nawet po zamrożeniu. Dzięki temu można się cieszyć smakiem porzeczki oraz jej właściwościami przez okrągły rok niezależnie od sezonu.
Dzika róża
Na pierwszym miejscu znajduje się dzika róża, która jest niewątpliwym liderem jeśli chodzi o zawartość witaminy C. W kilku owocach jest więcej tego związku niż w ponad 30 cytrynach, czyli ilości, której mało kto byłby w stanie podołać.
Z dzikiej róży zazwyczaj przyrządza się przetwory jak dżemy i konfitury. Po przetworzeniu w wysokiej temperaturze zmniejsza się ilość witaminy C, dlatego zalecamy spożywanie jej w formie herbatki. Nie zalewaj jej jednak wrzątkiem, żeby móc czerpać zdrowotne korzyści.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, kiedy najlepiej jeść owoce. Ten tekst wyjaśnia, dlaczego świeże owoce cytryny warto zamrozić w zamrażalniku.
Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnia.wp.pl