Smakosze.pl
Zioła

canva/merc67, Getty Images Pro

Jakie warzywa zawierają najwięcej witaminy C?

7 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 7 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Witamina C jest bardzo istotnym związkiem chemicznym, bez którego organizm człowieka źle funkcjonuje. Powszechnie uważa się, że najwięcej jest jej w cytrynach i ogólnie cytrusach. Prawda jest jednak zupełnie inna. Jednym z doskonałych źródeł witaminy C jest zwykła natka pietruszki, którą cały czas używa się do gotowania.

Brak odpowiednich ilości witaminy C w diecie wywołuje wiele nieprzyjemnych objawów, a duże niedobory mogą nawet być powodem poważnych chorób. Warto więc każdego dnia dostarczać w diecie dużo tej witaminy.

Magda Gessler, karkówka

Mistrzowska, rozpływająca się w ustach karkówka od Magdy Gessler

CZYTAJ DALEJ

Cytrusy są ogólnie kojarzone jako genialne źródło tej substancji, co nie mija się z prawdą - istnieją jednak produkty, które zawierają jej o wiele więcej. Niżej zdradzamy jakie warzywa, owoce czy zioła są w tej kategorii najlepsze.

Natka pietruszki codziennym źródłem witaminy C

Popularne zioło, którym aromatyzuje się zupy, sosy i mnóstwo różnych potraw, jest przy okazji wypełnione po brzegi kwasem Askorbinowym. Dużą zaletą natki pietruszki jest również jej łatwa dostępność.

Bez problemu można bowiem hodować ją przez cały rok we własnym domu - wystarczy pamiętać o regularnym podlewaniu. Dla niecierpliwych zostają oczywiście sklepy spożywcze, lecz własnoręcznie wyhodowane zioło smakuje znacznie lepiej.

Czarna porzeczka

Czarna porzeczka jest najzdrowszą odmianą tych owoców. W stu gramach znajduje się od 180 do nawet 360 mg witaminy C. Jej ilość zależy od temperatury latem - im cieplej, tym więcej witaminy C zgromadzonej jest w owocach.

Atutem czarnej porzeczki jest fakt, że kwas askorbinowy nie degraduje się w niej nawet po zamrożeniu. Dzięki temu można się cieszyć smakiem porzeczki oraz jej właściwościami przez okrągły rok niezależnie od sezonu.

Dzika róża

Na pierwszym miejscu znajduje się dzika róża, która jest niewątpliwym liderem jeśli chodzi o zawartość witaminy C. W kilku owocach jest więcej tego związku niż w ponad 30 cytrynach, czyli ilości, której mało kto byłby w stanie podołać.

Z dzikiej róży zazwyczaj przyrządza się przetwory jak dżemy i konfitury. Po przetworzeniu w wysokiej temperaturze zmniejsza się ilość witaminy C, dlatego zalecamy spożywanie jej w formie herbatki. Nie zalewaj jej jednak wrzątkiem, żeby móc czerpać zdrowotne korzyści.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, kiedy najlepiej jeść owoce. Ten tekst wyjaśnia, dlaczego świeże owoce cytryny warto zamrozić w zamrażalniku.

Owoce dzikiej róży

Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha, Getty Images

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

jarmuż

Produkty

Dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować?

Czytaj więcej >
Biedronka sklep

Produkty

Co czeka na nas w Biedronce od poniedziałku?

Czytaj więcej >
Kawa z odrobiną sody nie będzie kwaśna

Produkty

Dlaczego warto dodać odrobinę sody do kawy?

Czytaj więcej >
Estragon — jak go wykorzystać w kuchni?

Produkty

Zaskakujące zastosowania estragonu w codziennym gotowaniu

Czytaj więcej >
Cykoria jest smaczna i zdrowa

Produkty

Dlaczego warto jeść cykorię i jak ją przygotować?

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto dodawać do kawy kurkumę?

Czytaj więcej >