Smakosze.pl Restauracje Jakie zarobki mają kucharze u Magdy Gessler?
Jakub Kaminski/East News; canva.com/NatashaPhoto

Jakie zarobki mają kucharze u Magdy Gessler?

16 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Najsławniejszą restauracją Gessler jest lokal "U Fukiera", który przez wielu krytyków kulinarnych i amatorów dobrej kuchni, uznawany jest za jej flagową lokalizację. W takich miejscach chcą pracować młodzi ludzie, którzy ukończyli szkoły gastronomiczne i mają nadzieję na wspaniałą karierę szefa kuchni.

Niestety zawód ten charakteryzuje się ogromem fizycznej, jak i umysłowej pracy, przy stosunkowo niskich zarobkach. Były pracownik Magdy Gessler wyjawił szczegóły zatrudnienia, wynagrodzenia oraz warunków pracy, lecz jego słowa dają wiele do myślenia.

Ile zarabia się w restauracjach Magdy Gessler?

Jak można przeczytać na portalu planeta.pl, Gessler jeżdżąc po kraju w ramach programu "Kuchenne Rewolucje", zapomina o swoich własnych pracownikach. Spora część z nich skarży się na wyjątkowo niskie wypłaty, a także niekorzystne umowy.

Marcin Kowalski gotował dla gości w restauracji Magdy Gessler i w wywiadzie z niemieckim "Die Welt" opowiedział, jak wyglądała jego historia w tym miejscu. Największym problemem, który dotknął całą gastronomię w Polsce, jest pandemia - w wyniku obostrzeń mnóstwo ludzi miało obniżone wypłaty, a część z nich całkowicie została zwolniona.

Po kilku miesiącach dostałem umowę na pół roku z pensją 11 zł za godzinę. Czas pracy nienormowany, ale do tego napiwki. Miesięcznie miałem zarabiać 2700 zł. Potem przyszły ciężkie czasy, szefowa obcięła pensje, a jak komuś to nie pasuje "rynek jest szeroki i głęboki" - mówił Kowalski dla "die Welt".

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym przekazujemy wieści o straszliwym odkryciu w popularnych przyprawach. W tym tekście zdradzamy najlepszy przepis na pyszne cebulowe kule faszerowane mięsem - idealna grillowa przekąska.

Umowy śmieciowe u Gessler

Wcześniej w sprawie pracy w biznesach znanej restauratorki głos zabrał Maciej Nowak, krytyk kulinarny oraz teatralny. Na swoim Facebooku krytykował warunki, w jakich zmuszeni są pracować jej ludzie. Jednym z największych mankamentów jest doliczanie serwisu do rachunku.

Nowak napisał także, że większość kelnerów zatrudniona jest na czarno, w wyniku czego nie mają żadnych przywilejów i praw pracowniczych, a ich zarobki często zależą jedynie od napiwków klientów. Przy okazji trzeba pamiętać, że kelnerzy często pracują po 12 godzin, co jest wycieńczającym doświadczeniem.

Biorąc pod uwagę pogorszenie się warunków pracy w setkach gastronomii, dzisiaj ciężko znaleźć stabilną i dobrą pracę w tej branży. A co wy sądzicie o wynagrodzeniu u Gessler? Dajcie nam znać w komentarzach na naszym Facebooku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: planeta.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy