Podduś z cebulą i dodaj jajka. Jesienna jajecznica jest absolutnym hitem. Sekret tkwi w 1 dodatku
Jesienna jajecznica z dynią będzie idealna na śniadanie w chłodny dzień. Kremowa i sycąca kompozycja jest prosta w przygotowaniu, a dzięki dodatkowi pomarańczowego warzywa, niezwykle smaczna. Koniecznie ją przetestujcie — jeszcze nie raz zjecie tej jesieni.
Jajecznicę można podać na wiele sposobów. Danie z dodatkiem jesiennego warzywa startego na tarce będzie przyjemnie kremowe. Doprawimy je odrobiną korzennych przypraw, dzięki czemu nabierze niepowtarzalnego charakteru i przyjemnie was rozgrzeje, jednocześnie pobudzając metabolizm. Spróbujecie?
Przepis na jesienną jajecznicę z dynią
Składniki:
-
4 jaja „zerówki”
-
400 g dyni, najlepiej hokkaido
-
1 nieduża cebula
-
2 ząbki czosnku
-
2-3 cm kawałek imbiru
-
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić jesienną jajecznicę z dynią? Prosty patent na rozgrzewające śniadanie
Zaczynamy od oczyszczenia dyni z miąższu pestkami. Usuwamy również skórką, a następnie ścieramy warzywo na niezbyt duże wiórki na tarce o większych oczkach. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.
Szklimy ją na dobrze rozgrzanej patelni, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrany i starty na tarce imbir. Gdy przyprawy zaczną pachnieć, wrzucamy dynię. Smażymy przez 3-4 minut.
W międzyczasie — kiedy nadmiar wody z warzyw odparowuje — wbijamy jajka do miski i ubijamy je trzepaczką. Masę jajeczną wlewamy na patelnię i smażymy do czasu, aż zetnie się w stopniu nas satysfakcjonującym.
Przed zakończeniem smażenia oprószamy danie przyprawami — solą, pieprzem i gałką muszkatołową, jeśli jej używamy. Jesienną jajecznicę z dynią podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Wskazówka: dyni hokkadido nie trzeba obierać ze skórki. Jest ona jadalna i mączysta, więc świetnie zagęści potrawę.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na jajecznicę. Sprawdźcie konieczne jak zrobić przysmak z dodatkiem leśnych grzybów . Być może skusi was też treściwa wersja z boczkiem i ziemniakami .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kefir, jogurt i maślanka odpadaja. Babcia Krysia do racuchów wlewa inny składnik
-
Jesienna wersja sałatki jarzynowej. Idealna na Wszystkich Świętych
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama