Smakosze.pl Przepisy Podduś z cebulą i dodaj jajka. Jesienna jajecznica jest absolutnym hitem. Sekret tkwi w 1 dodatku
canva/milanfoto

Podduś z cebulą i dodaj jajka. Jesienna jajecznica jest absolutnym hitem. Sekret tkwi w 1 dodatku

27 października 2022

Jesienna jajecznica z dynią będzie idealna na śniadanie w chłodny dzień. Kremowa i sycąca kompozycja jest prosta w przygotowaniu, a dzięki dodatkowi pomarańczowego warzywa, niezwykle smaczna. Koniecznie ją przetestujcie — jeszcze nie raz zjecie tej jesieni.

Jajecznicę można podać na wiele sposobów. Danie z dodatkiem jesiennego warzywa startego na tarce będzie przyjemnie kremowe. Doprawimy je odrobiną korzennych przypraw, dzięki czemu nabierze niepowtarzalnego charakteru i przyjemnie was rozgrzeje, jednocześnie pobudzając metabolizm. Spróbujecie?

Przepis na jesienną jajecznicę z dynią

Składniki:

  • 4 jaja „zerówki”

  • 400 g dyni, najlepiej hokkaido

  • 1 nieduża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2-3 cm kawałek imbiru

  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić jesienną jajecznicę z dynią? Prosty patent na rozgrzewające śniadanie

Zaczynamy od oczyszczenia dyni z miąższu pestkami. Usuwamy również skórką, a następnie ścieramy warzywo na niezbyt duże wiórki na tarce o większych oczkach. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.

Szklimy ją na dobrze rozgrzanej patelni, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrany i starty na tarce imbir. Gdy przyprawy zaczną pachnieć, wrzucamy dynię. Smażymy przez 3-4 minut.

W międzyczasie — kiedy nadmiar wody z warzyw odparowuje — wbijamy jajka do miski i ubijamy je trzepaczką. Masę jajeczną wlewamy na patelnię i smażymy do czasu, aż zetnie się w stopniu nas satysfakcjonującym.

Przed zakończeniem smażenia oprószamy danie przyprawami — solą, pieprzem i gałką muszkatołową, jeśli jej używamy. Jesienną jajecznicę z dynią podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.

Wskazówka: dyni hokkadido nie trzeba obierać ze skórki. Jest ona jadalna i mączysta, więc świetnie zagęści potrawę.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na jajecznicę. Sprawdźcie konieczne jak zrobić przysmak z dodatkiem leśnych grzybów . Być może skusi was też treściwa wersja z boczkiem i ziemniakami .

Jesienna jajecznica z dynią jest pyszna
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy