Smakosze.pl Przepisy Jesienna wersja naleśników. Wystarczą 2 łyżki aromatycznej przyprawy
canva/rimmabondarenko

Jesienna wersja naleśników. Wystarczą 2 łyżki aromatycznej przyprawy

15 października 2022

Naleśniki są przysmakiem, którego mało który smakosz sobie odmówi. Dziś proponujemy wam smaczną wersję z dodatkiem domowej przyprawy korzennej. Spodoba się nie tylko dzieciom. Spróbujecie?

Ciasto na naleśniki korzenne przyrządza się prawie tak samo, jak klasyczne. Jedyną różnicę stanowi przyjemnie pachnący miks przypraw, który wsypiemy, by wzbogacić smak dania. Smakuje świetnie z wieloma dodatkami. Musicie skosztować.

Przepis na smaczne naleśniki korzenne

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej lub 180 g mąki owsianej

  • 4 duże jaja

  • pół litra mleka lub napoju sojowego

  • olej rzepakowy do smażenia

  • 2 łyżki przyprawy korzennej (składniki poniżej)

  • trochę soli

Składniki na przyprawę korzenną:

  • 4 łyżeczki cynamonu mielonego

  • 1,5 łyżeczki zmielonych goździków

  • 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu

  • 2 płaskie łyżeczki cukru

Jak zrobić naleśniki korzenne? Znamy prosty patent na aromatyczny przysmak

Wszystkie przyprawy z listy umieszczamy w słoiczku. Zakręcamy naczynie i energicznie nim potrząsamy , by wymieszać aromatyczną kompozycję. Do dużej miski wlewamy mleko. Wbijamy jajka.

W osobnym naczyniu umieszczamy przesianą przez sito mąkę i mieszamy ją z przyprawami. Składniki sypkie dodajemy do mokrych, po czym wszystko starannie łączymy przy pomocy rózgi lub miksera.

Ciasto na naleśniki odstawiamy na kwadrans, by odpoczęło. Na płaskiej patelni rozgrzewamy trochę oleju. Mieszamy masę, a następnie smażymy po kilka minut z każdej strony. Obracamy, gdy brzeg ciasta zacznie odchodzić od patelni.

Jeśli użyliśmy mąki owsianej, masę należy przemieszać przed wylaniem każdej porcji na patelnię. Podajemy ze słodkimi dodatkami np. świeżymi owocami, musem jabłkowym lub domową nutellą .

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przysmaki z patelni. Spróbujcie koniecznie naleśników w stylu amerykańskim — świetnie smakują z syropem klonowym. Być może spodoba wam się również patent na placki z banana .

Naleśniki korzenne są pyszne
canva/peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy