Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Jeśli bolą Cię stawy, unikaj tego jak ognia. Polacy jedzą to na potęgę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 07.03.2025 19:09

Jeśli bolą Cię stawy, unikaj tego jak ognia. Polacy jedzą to na potęgę

półki z pieczywem
Fot. Shutterstock

Bóle stawów i stany zapalne nie wydają się bezpośrednio związane z tym, co jemy. Jednak odpowiednia dieta może je łagodzić lub, wręcz przeciwnie, zaostrzać. Oto czego najlepiej unikać.

Dieta to klucz do zdrowia

Jeśli macie wrażenie, że coraz więcej wokół nas dietetycznych porad i przeciwwskazań, raczej nie jesteście w błędzie. Dietetyka i nauki o żywieniu rozwijają się bardzo dynamicznie i coraz więcej wskazuje, jak ważny jest jadłospis dla różnych aspektów naszego samopoczucia.

Internet pełen jest więc nietrafionych porad i przelotnych mód. Znajdujemy w nim jednak również osoby, które przeglądają dla nas najnowszą literaturę naukową i podpowiadają, czego jeść, a co z diety wykluczyć. Jedną z takich osób jest dr Bartek Kulczyński, który na Youtubie referuje wskazania dietetyczne dla różnych schorzeń. Zajął się między innymi bólami stawów.

ciemne pieczywo

Żaden ryż, żaden makaron. Wrzuć to do pomidorówki, stanie się jeszcze lepsza i dłużej nasyci

Nie jedz chleba na ból stawów

O tym, że odpowiedni dobór posiłków może redukować stany zapalne, wiemy od dość dawna. Jednak lista produktów, które wykluczyć z diety powinny osoby borykające się z bólami stawów, często będącymi właśnie zapaleniami, rozszerza się ostatnio. Jak wskazuje Kulczyński, są wśród nich produkty, które jadamy codziennie, nawet chleb.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Mowa tu o przetworzonych produktach zbożowych, takich jak biały ryż, jasny makaron pszenny, kuskus, kasza manna, jasne pieczywo czy ogólnie produkty na bazie białej mąki pszennej – mówi.

Jak zaznacza, chodzi właśnie o zboże wysoko przetworzone. Zaleca więc nie tyle ich eliminację z diety, co wymianę na odpowiedniki mniej przetworzone. Należą do nich ciemny chleb i razowy makaron, brązowy ryż, kaszę gryczaną czy jęczmienną.

Dieta na ból stawów

Kulczyński wymienia więcej produktów, które przyczyniają się do stanów zapalnych, a te – pogłębiają bóle stawów. Należy do nich laktoza. Dietetyk przypomina, że ponad połowa mieszkańców Ziemi ma problemy z tolerancją tego cukru. Tymczasem jego obecność w diecie tych osób sprzyja rozwojowi stanów zapalnych. Warto więc wykluczyć je z diety – dr Kulczyński zaleca dwa tygodnie na próbę – i sprawdzić, czy problemy ze stawami nie miną.

Warto tu przypomnieć, że laktozę zawierają przede wszystkim masło, świeże mleko czy śmietana. Nie znajdziemy jej zbyt dużo w produktach fermentowanych, takich jak maślanka, sery czy jogurty. Kulczyński poleca także rezygnację ze smażenia, w tym gotowych, kupnych produktach smażonych jak chipsy, pączki czy frytki.

Wypróbuj też przepisy na galaretkę z kurczaka i dietetyczny obiad z warzyw.

smażenie