Smakosze.pl
Kanapka z tuńczykiem, ogórkiem, jajkiem

pixabay.com

Kanapka z tuńczykiem, ogórkiem, jajkiem

15 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Bizoń Michalina

Udostępnij:

Prosta i pożywna, kanapka z tuńczykiem, ogórkiem i jajkiem to przepis na pyszny posiłek.

Prosta i pożywna, kanapka z tuńczykiem, ogórkiem i jajkiem to przepis na pyszny posiłek. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, na pewno zachwyci cię i zasmakuje wszystkim domownikom! Jak ją przygotować? 

Tuńczyk - dlaczego warto go jeść?

Tuńczyk to gatunek ryb słonowodnych, występujący w Oceanie Atlantyckim, wiele osób go lubi, ale dlaczego warto go jeść? Tuńczyk jest doskonałym źródłem witaminy B12, niezbędnej witaminy potrzebnej do działania układu nerwowego. Witamina B12 uczestniczy również w tworzeniu nowych czerwonych krwinek i zapobiega rozwojowi anemii. Mięso tuńczyka ma wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-3, które pozytywnie wpływają na prace całego organizmu i wykazano, że spożywanie większej ilości kwasów omega-3 wiąże się ze zmniejszeniem częstości występowania chorób układu krążenia.

Dietetyczna ryba

Tuńczyk to chude mięso, jest stosunkowo zasobny w białko, ale zawiera mało kalorii, co oznacza, że ​​po jego zjedzeniu uczucie sytości utrzymuje przez długi czas. Tuńczyk jest również doskonałym źródłem innych witamin i minerałów, takich jak:

  •  Żelazo

  •  Witamina B6

  •  Potas

  •  Selen

  •  Jod.

Składniki odżywcze jerdnej porcji tuńczyka:

  •  Kalorie: 145

  •  Białko: 26,77 gramów

  •  Tłuszcz: 3,37 grama

  •  Węglowodany: 0 gramów

  •  Błonnik: 0 gramów

  •  Cukier: 0 gramów.

Dlaczego warto jeść kanapki z tuńczykiem? 

Kanapka z tuńczykiem to doskonały pomysł na podanie tej ryby. Dzięki temu, że jest smaczna i prosta w przygotowaniu staje siędoskonałym wyborem na drugie śniadanie oraz kolacje. Takie kanapki smakują każdemu, bez względu na wiek!

Czy trudno przygotować kanapkę z tuńczykiem?

Zrobienie takiej kanapki nie jest niczym trudnym. Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie jajek, ale możesz je przygotować wcześniej w większej ilości. Jeśli często jesz kanapki z tuńczykiem, spokojnie możesz ugotować więcej jajek i zużyć je w ciągu tygodnia. 

Kanapka z tuńczykiem, ogórkiem, jajkiem - przygotowanie

Zrobienie tej kanapki jest proste. Podane proporcje są przygotowane na dwie kanapki, ale jeśli tylko potrzebujesz zrobić więcej, oczywiście możesz zwiększyć proporcje tak, żeby przygotować więcej kanapek!

Składniki na dwie kanapki z tuńczykiem, ogórkiem oraz jajkiem:

  • 1 puszka tuńczyka, odsączonego

  • 3 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w kostkę

  • 1/2 selera w wiórkach

  • 1/2 ogórka świeżego pokrojonego na plasterki

  • 1 łyżka majonezu

  • sól i pieprz do smaku

  • 4 kromki chleba.

Wskazówka: Do tego przepisu możesz użyć białego chleba, ale polecamy 2korzystanie chleba pełnoziarnistego. Kanapka będzie wtedy jeszcze zdrowsza!

Przygotowanie:

W misce wymieszaj tuńczyka, jajka, seler i majonez. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przygotuj kromki chleba, pastę nakładaj na nie. Na koniec dodaj ogórka. Kanapki są gotowe, smacznego! 

Kanapka z tuńczykiem, ogórkiem, jajkiem i pomidorem

To wariacja klasycznego przepisu z ogórkiem i jajkiem, doskonała dla osób, które lubią pomidory!

  • 1 puszka tuńczyka, odsączonego

  • 3 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w kostkę

  • 1/2 ogórka świeżego pokrojonego na plasterki

  • 1/2 pomidora malinowego w plasterkach

  • 1 łyżka majonezu

  • sól i pieprz do smaku

  • 4 kromki chleba.

Przygotowanie:

W misce wymieszaj tuńczyka, jajka i majonez. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przygotuj kromki chleba, przygotowaną pastę nakładaj na nie. Na koniec nałóż ogórka i plasterki pomidora. Kanapki są gotowe, smacznego! 

Pieczone kanapki z tuńczykiem

Jeśli spodobał ci się powyższy przepis, na pewno do gustu przypadnie Ci także wersja z pieczonymi kanapkami z tuńczykiem. To doskonały wybór na bardziej wytrawny posiłek. 

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka, odsączonego

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 szczypta soli

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

  • 1 łyżeczka musztardy 

  • 2 kromki chleba

  • 2 łyżeczki posiekanego koperku 

  • ¼ szklanki rozdrobnionego sera cheddar.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. W misce wymieszaj tuńczyka, majonez, sól, ocet balsamiczny, musztardę i koperek, aż do połączenia się składników. W międzyczasie przez około 1 minutę opiekaj chleb w piekarniku. Wyjmij chleb z piekarnika i ułóż pastę z tuńczyka na jednym kawałku, górę posyp serem i przykryj drugim kawałkiem chleba. 

Włóż do piekarnika i piecz przez 5-7 minut w nagrzanym piekarniku do momentu, aż ser się roztopi.

Bizoń MichalinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >