Smakosze.pl
Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem, szpinakiem, kapustą pekińską i porem

pixabay.com

Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem, szpinakiem, kapustą pekińską i porem

15 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Leśnikowska Dominika

Udostępnij:

W dzisiejszym zabieganym świecie, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, warto znać kilka szybkich i sprawdzonych przepisów na smaczne i wartościowe posiłki. Dostarczanie witamin i zdrowych składników jest podstawą prawidłowego funkcj

1.      Poznaj właściwości kaszy gryczanej i jej wpływ na zdrowie.

2.      Składniki do przygotowania pysznego obiadu dla czterech osób.

3.      Sposób przygotowania kaszotta z kaszy gryczanej z kurczakiem, szpinakiem, kapustą pekińską i porem.

4.      Kaszotto z kaszy gryczanej – inne dodatki.

Poznaj właściwości kaszy gryczanej i jej wpływ na zdrowie.

Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem, szpinakiem, kapustą pekińską i porem to pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Czy wiesz, jakie właściwości zdrowotne posiada kasza gryczana?

·        Zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego białka

·        Jest bogata w aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka

·        Zawiera błonnik, który wspomaga pracę jelit i jednocześnie pomaga utrzymać prawidłową masę ciała

·        Obniża poziom cholesterolu

·        Zawiera dużo witamin z grupy B, a także żelazo, cynk, jod, magnez

Już wiesz jakie pozytywne rezultaty niesie za sobą spożywanie kaszy gryczanej.

Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem i warzywami to smaczny i pełnowartościowy posiłek dla każdego. Zrobienie takiego obiadu nie zajmie dużej niż 30 minut, co jest ogromną zaletą, a czas zaoszczędzony na gotowaniu możemy spędzić z rodziną.

Składniki do przygotowania pysznego obiadu dla czterech osób.

Do przygotowania kaszotta dla 4 osób potrzebujesz:

  •         podwójną pierś z kurczaka

  •         ok. 350 g kaszy gryczanej

  •         2 ząbki czosnku

  •         1 średniej wielkości cebulę

  •         1 por

  •         150 g szpinaku

  •         kapustę pekińską

  •         sól, pieprz, oregano

Oczywiście możesz dodać inne przyprawy, które lubisz. Do smażenia będziesz potrzebować głębokiej patelni z przykrywką.

Sposób przygotowania kaszotta z kaszy gryczanej z kurczakiem, szpinakiem, kapustą pekińską i porem.

Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem, szpinakiem, kapustą pekińską i porem przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Poniżej znajduje się sposób przygotowania krok po kroku:

1.      W garnku zagotuj wodę na kaszę gryczaną. Kiedy woda zacznie wrzeć wsyp kaszę gryczaną i gotuj ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mniej więcej będzie to 10 – 15 minut.

2.      W tym czasie na patelni rozgrzej odrobinę oliwy.

3.      Czosnek i cebulę obierz i pokrój w drobna kosteczkę. Wrzuć na patelnie i chwilę podsmażaj.

4.      To samo zrób z porem – pokrój go na cienkie plasterki i dodaj do cebuli i czosnku. Smaż ok. 3 minut.

5.      Następnie opłucz kurczaka, oczyść go i pokrój w średniej wielkości kostkę. Wrzuć na patelnię i smaż chwilę z każdej strony, pod przykryciem.

6.      Na patelni wsyp też swoje ulubione przyprawy, sól i pieprz.

7.      Posiekaj odrobinę kapusty pekińskiej i dodaj ją razem ze szpinakiem na patelnię. Przykryj.

8.      Duś około 5 minut, następnie wrzuć ugotowaną kasze gryczaną, dopraw danie do smaku i całość wymieszaj.

Pyszne kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem, szpinakiem, kapustą pekińską i porem gotowe!

Kaszotto z kaszy gryczanej – inne dodatki.

Z czym zrobić kaszotto jeżeli składniki przedstawione w opisie smakowo nie odpowiadają?

Można zrobić kaszotto wegetariańskie z marchewką, selerem i porem lub z burakami i fetą.

Wiele osób nie lubi pora, którego można z łatwością zastąpić. Pyszne będzie również kaszotto z kurczakiem, szpinakiem, czerwoną papryką i pieczarkami. Sposób wykonania jest bardzo podobny, kaszę wystarczy ugotować, a warzywa obrać, pokroić i usmażyć.

Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem, szpinakiem, kapustą pekińską i porem to doskonały pomysł na smakowity rodzinny obiad. Zrobiony w maksymalnie 30 minut na pewno zasmakuje wszystkim domownikom, a jego dobre właściwości pozytywnie wpłyną na samopoczucie i kondycję zdrowotną.

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >