Smakosze.pl Przepisy Kiedyś nie lubiłam brukselki, teraz mogłabym ją jeść non stop. Ten przepis wszystko zmienił
YouTube/@RicettePerfetteOfficial

Kiedyś nie lubiłam brukselki, teraz mogłabym ją jeść non stop. Ten przepis wszystko zmienił

19 października 2023

Brukselkę albo się lubi, albo się jej nie znosi. Przyznam, że nie przepadałam za tym warzywem. Jednak odkąd dostałam ten przepis, to po brukselkę sięgam wyjątkowo często. Polecam przepis na zapiekaną brukselkę z parmezanem i bułką tartą.

Brukselka dostarczy smaku i witamin

Brukselka bywa nielubiana przez swój gorzki smak. Jednak warto ją odpowiednio przyrządzić i cieszyć się tym smacznym i wartościowym warzywem. To małe zielone warzywo jest prawdziwą bombą witaminową. Jedzenie brukselki dostarcza nam witamin: A, C, E, K i B.

Brukselka jest niskokaloryczna i polecana dla osób, które dbają o linie. To warzywo ma też działanie antynowotworowe i wspomaga leczenie rozmaitych infekcji. Odkąd dostałam przepis na brukselkę zapiekaną z parmezanem i bułką tartą, to mogłabym ją jeść codziennie.

brukselka
YouTube/@RicettePerfetteOfficial
To najlepsza zupa na jesienne chłody. Z tymi trzema dodatkami wzmacnia odporność i bosko smakuje

Jak zrobić zapiekaną brukselkę?

Składniki:

  • 500 g brukselki
  • 300 ml mleka
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 30 g parmezanu
  • 30 g bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

Brukselkę gotujemy z dodatkiem soli i odrobiny cukru, dzięki czemu straci gorzki posmak. Po ugotowaniu odcedzamy ją . W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mleko i mieszamy. Sos powinien zgęstnieć. Doprawiamy go solą i pieprzem.

Siekamy szczypiorek i ścieramy na tarce parmezan. Do sosu wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i rozprowadzamy sos. Teraz kładziemy brukselkę i dajemy warstwę sosu. Sypiemy szczypiorek, bułkę tartą i parmezan.

Brukselka najlepsza z piekarnika

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i brukselkę pieczemy około 20 minut. Po tym czasie danie możemy podawać. Tak przygotowana brukselka rozpływa się w ustach i jest niezwykle kremowa w smaku. Nie czuć gorzkiego posmaku i chętnie sięgamy po takie danie.

Możemy jeść samodzielnie tak zrobioną brukselkę, ale może być ona też dodatkiem do mięs. Pasuje też do ryb. Brukselka zapiekana z parmezanem jest tak smaczna, że aż prosi się o dokładkę. Pisaliśmy o tym, jak gotować brukselkę, by nie była gorzka. Radziliśmy, jak zrobić kiszoną brukselkę.

brukselka
YouTube/@RicettePerfetteOfficial
Kroję kiełbasę i ziemniaki, a potem wszystko wrzucam na jedną patelnię. Ostatnio to mój ulubiony obiad
Połóż czekoladę na blaszce i zalej ciastem. Uwielbiam ten deser, jest prosty i zawsze się udaje
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy