Smakosze.pl Przepisy Kiszona kapusta wyjdzie przepyszna, trzymaj się 1 żelaznej zasady
Fot. Shutterstock/Pixel-Shot

Kiszona kapusta wyjdzie przepyszna, trzymaj się 1 żelaznej zasady

3 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Domowa kiszona kapusta jest nie do przebicia. Dodana do dań, swoją kwaśnością podkreśla i nadaje im smak. Jednak przygotowując przysmak, należy trzymać się jednej zasady, która dotyczy odpowiedniej ilości soli. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak właściwie ukisić kapustę i już nigdy nie będziesz się zastanawiać, ile dodać soli do kiszonej kapusty.

Kiszona kapusta doskonałym dodatkiem do wielu dań

Choć pierwsza kiszona kapusta pojawiła się kilkaset lat temu, Polacy traktują ją jako swoją specjalność. I słusznie, bo ta nasza zdecydowanie różni się od tej z dalekiego wschodu, a w dodatku lepiej smakuje. Kiszona kapusta jest w naszym kraju tak popularna, że można kupić ją niemalże w każdym sklepie.

Jednak zdecydowanie lepiej smakuje ta, którą przyrządzi się samemu. Szczególnie że przygotowanie jest bardzo łatwe. Należy tylko trzymać się przepisu i przestrzegać jednej zasady. Chodzi o odpowiednią proporcję soli. O tym, ile należy jej dodać oraz jak przygotować kapustę, dowiesz się z dalszej części tekstu.

sól.jpg
Fot. Canva/igoriss
Nikt nie wierzy mi, gdy mówię, z czego robię te pączki. Znikają od razu

Ile soli do kiszonej kapusty?

Sól jest istotnym składnikiem kiszonej kapusty. Jest to naturalny środek konserwujący, a w dodatku dzięki niej rozwijają się bakterie mlekowe, które przyczyniają się do kiszenia. Właśnie z tego powodu należy wiedzieć, ile soli należy dodać. Żelazna zasada jest jasna i mówi wprost - na każdy kilogram kapusty, należy dodać 1 łyżkę soli.

Skoro wiesz już, ile soli do kiszonej kapusty trzeba dodać, musisz dowiedzieć się, jakie inne składniki będą ci potrzebne. Nie ma ich wiele, ale dla pewności umieściliśmy je na liście poniżej. Przygotuj niezbędne produkty, a później zrób z nich doskonały przysmak.

Składniki:

  • 3 kg kapusty
  • 3 łyżki soli
  • 3 marchewki

Kiszona kapusta - przepis

Kapustę dokładnie umyj i obierz ją z zewnętrznych liści. Następnie wytnij z niej głąba. Warzywo drobno posiekaj i przełóż do miski. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj ją do miski.

Wsyp sól i ręcznie wymieszaj składniki. Za pomocą drewnianej łyżki ugnieć warzywa, aby sól mogła w nią chłonąć. Całość odstaw na godzinę, a po upłynięciu czasu, powtórz proces. Składniki przełóż do wyparzonych słoików. Ugniataj kapustę, ale nie zapełniaj słoików do końca.

Słoiki delikatnie zakręć. Po dwóch dniach pojawi się piana i w razie potrzeby odkręć słoiki, aby procesy fermentacyjne ich nie rozsadziły. Ponownie upchaj kapustę i szczelniej zakręć słoiki. Po 5-7 dniach sprawdź, czy kapusta już się ukisiła. Gotową przechowuj w chłodnym miejscu.

kapusta w słoiku.jpg
Fot. Canva/Ivanna Pavliuk
Wytnij z kapusty głąb, zasyp solą i owiń folią. Żałuję, że wcześniej nie poznałem tej receptury
Zamówił zupę cebulową za 33 zł w restauracji Michela Morana. Po spróbowaniu wiedział wszystko
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy