Smakosze.pl Przepisy Klasyczna surówka z pora. Majonezowy sos idealnie dopełnia jej smak
canva/papkin

Klasyczna surówka z pora. Majonezowy sos idealnie dopełnia jej smak

13 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jaki dodatek zaserwować do obiadu? Dobrym pomysłem jest klasyczna surówka z pora. Jej smak idealnie dopełnia sos majonezowy. Całość doskonale pasuje do większości potraw z mięs, drobiu i ryb, również tych z grilla. Surówkę robi się szybko i łatwo można regulować jej ostrość.

Por nie jest częstym gościem w polskiej kuchni. Zwykle wykorzystujemy go do zup, czasem robimy z niego surówkę. Ta ostatnia jest wyrazista w smaku, a jej ostrość bardzo łatwo jest regulować. Jeśli wolicie pikantniejszą surówkę, użyjcie do jej przygotowania ciemniejszych liści, gdy zaś łagodniejszą — jasnej części pora.

Do surówki z pora warto dodać soczyste, słodko-kwaśne jabłko i chrupiącą marchewkę. W ten sposób powstanie kompozycja nie tylko smaczna, ale też ciesząca oczy. Przetestujcie nasz przepis przy najbliższej okazji.

Przepis na klasyczną surówkę z pora

Składniki:

  • 1 por

  • 1 marchewka

  • 1 małe jabłko

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 1 łyżka śmietany

  • 2 łyżki majonezu

  • sól, pieprz

Przygotowanie surówki z pora

Por oczyść z wierzchnich liści. Odkrój z niego końcówkę z korzeniami oraz twarde, ciemne liście. Przekrój go wzdłuż na połowę i dokładnie wypłucz pod bieżącą, zimną wodą.

Por osącz, a potem pokrój w cienkie półplasterki. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na dużych oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny.

Rozdrobniony por, jabłko i marchewkę wsyp do salaterki. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, a także śmietanę i majonez. Surówkę wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka:

Jeśli chcesz złagodzić smak pora, po posiekaniu umieść go na sicie, a potem przelej wrzątkiem i dokładnie osącz. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i pora , a także na surówkę z pora i selera .

por
por

Źródło zdjęcia: canva/Lukasphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kurkanielotka

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy