Smakosze.pl
Klasyka z orientalną nutą. Golonka aromatyczna

pixabay.com

Klasyka z orientalną nutą. Golonka aromatyczna

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Małas Karolina

Udostępnij:

Dobrze przyrządzona golonka rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje z ziemniakami, zasmażaną kapustą i ogórkami… ale może da się podać ją w inny sposób? My proponujemy marynatę z sosem sojowym i winem ryżowym.

Golonka aromatyczna: składniki

  • 1,5 kg golonki 

  • 100 ml sosu sojowego

  • 3 łyżki brązowego cukru

  • 200 ml wina ryżowego

  • 200 ml bulionu drobiowego lub wieprzowego

  • ok. 5 cm korzenia świeżego imbiru

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 gwiazdki anyżu

  • 1 papryczka chili

Golonka aromatyczna: przygotowanie

Przygotowywanie golonki zaczynamy od zamarynowania jej. Robimy to jeden lub dwa dni przed pieczeniem, aby mięso mogło nabrać głębokiego smaku. Przez ten czas trzymamy ją w lodówce.

W misce mieszamy sos sojowy, wino ryżowe (można użyć wytrawnego białego wina), bulion oraz cukier. Dorzucamy całe gwiazdki anyżu, papryczkę chili przekrojoną wzdłuż oraz ząbki czosnku w łupinkach rozgniecione płazem noża. Korzeń imbiru obieramy za pomocą łyżeczki do herbaty, kroimy w plasterki i również dodajemy do marynaty.

Jedną większą lub dwie mniejsze golonki płuczemy i wkładamy do dużego worka strunowego, zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą i szczelnie zamykamy, wypychając wcześniej jak najwięcej powietrza ze środka. Chowamy mięso do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni Celsjusza. Do pieczenia będzie nam potrzebne naczynie żaroodporne z pokrywką.

Mięso wyjmujemy z worka i przekładamy do naczynia razem ze składnikami marynaty. Przykrywamy i wstawiamy do pieczenia na ok. 1,5 godziny. Od czasu do czasu polewamy golonkę sosem z dna naczynia, a co 30 minut obracamy ją.

Wyciągamy aromatyczną golonkę z piekarnika. Podajemy ją w całości lub w kawałkach po oddzieleniu kości, skóry i tłuszczu. 

Golonka aromatyczna: porady

Golonkę aromatyczną można podawać w towarzystwie ugotowanego na sypko ryżu (białego, basmati lub jaśminowego). 

Pozostały po pieczeniu golonki płyn możemy przecedzić i zredukować, dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Powstanie dzięki temu aromatyczny sos pieczeniowy.

Marynować golonkę można próżniowo, używając specjalnej pakowarki lub pojemnika do odciągnięcia powietrza.

Małas KarolinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepis na cukinie w zalewie curry od Ani Bardowskiej

Przepisy

Ania Bardowska pokazała przepis na cukinię w zalewie. Kluczowa jest 1 przyprawa

Czytaj więcej >
Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste?

Przepisy

Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste? Wystarczy banalnie prosty trick

Czytaj więcej >
Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską

Przepisy

Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską. Pyszne uzupełnienie obiadu

Czytaj więcej >
Soczyste i delikatne kotlety z flądry

Przepisy

Soczyste i delikatne kotlety z flądry. Pyszna alternatywa dla schabowego

Czytaj więcej >
Kiszone łodygi brokułów - pyszny rarytas z resztek

Przepisy

Kiszone łodygi brokułów, czyli jak wykorzystać resztki. Nic się nie zmarnuje

Czytaj więcej >
Powidła śliwkowe bez mieszania - prosty przepis

Przepisy

Kochasz powidła śliwkowe, lecz nie znosisz ich mieszać? Znamy sprytne rozwiązanie. Hit wśród przetworów

Czytaj więcej >