Klasyka z orientalną nutą. Golonka aromatyczna
Golonka aromatyczna: składniki
1,5 kg golonki
100 ml sosu sojowego
3 łyżki brązowego cukru
200 ml wina ryżowego
200 ml bulionu drobiowego lub wieprzowego
ok. 5 cm korzenia świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
2 gwiazdki anyżu
1 papryczka chili
Golonka aromatyczna: przygotowanie
Przygotowywanie golonki zaczynamy od zamarynowania jej. Robimy to jeden lub dwa dni przed pieczeniem, aby mięso mogło nabrać głębokiego smaku. Przez ten czas trzymamy ją w lodówce.
W misce mieszamy sos sojowy, wino ryżowe (można użyć wytrawnego białego wina), bulion oraz cukier. Dorzucamy całe gwiazdki anyżu, papryczkę chili przekrojoną wzdłuż oraz ząbki czosnku w łupinkach rozgniecione płazem noża. Korzeń imbiru obieramy za pomocą łyżeczki do herbaty, kroimy w plasterki i również dodajemy do marynaty.
Jedną większą lub dwie mniejsze golonki płuczemy i wkładamy do dużego worka strunowego, zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą i szczelnie zamykamy, wypychając wcześniej jak najwięcej powietrza ze środka. Chowamy mięso do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni Celsjusza. Do pieczenia będzie nam potrzebne naczynie żaroodporne z pokrywką.
Mięso wyjmujemy z worka i przekładamy do naczynia razem ze składnikami marynaty. Przykrywamy i wstawiamy do pieczenia na ok. 1,5 godziny. Od czasu do czasu polewamy golonkę sosem z dna naczynia, a co 30 minut obracamy ją.
Wyciągamy aromatyczną golonkę z piekarnika. Podajemy ją w całości lub w kawałkach po oddzieleniu kości, skóry i tłuszczu.
Golonka aromatyczna: porady
Golonkę aromatyczną można podawać w towarzystwie ugotowanego na sypko ryżu (białego, basmati lub jaśminowego).
Pozostały po pieczeniu golonki płyn możemy przecedzić i zredukować, dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Powstanie dzięki temu aromatyczny sos pieczeniowy.
Marynować golonkę można próżniowo, używając specjalnej pakowarki lub pojemnika do odciągnięcia powietrza.