Klasyka z orientalną nutą. Golonka aromatyczna
pixabay.com

Klasyka z orientalną nutą. Golonka aromatyczna

Dobrze przyrządzona golonka rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje z ziemniakami, zasmażaną kapustą i ogórkami… ale może da się podać ją w inny sposób? My proponujemy marynatę z sosem sojowym i winem ryżowym.

Golonka aromatyczna: składniki

  • 1,5 kg golonki
  • 100 ml sosu sojowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 200 ml wina ryżowego
  • 200 ml bulionu drobiowego lub wieprzowego
  • ok. 5 cm korzenia świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 papryczka chili

Golonka aromatyczna: przygotowanie

Przygotowywanie golonki zaczynamy od zamarynowania jej. Robimy to jeden lub dwa dni przed pieczeniem, aby mięso mogło nabrać głębokiego smaku. Przez ten czas trzymamy ją w lodówce.

W misce mieszamy sos sojowy, wino ryżowe (można użyć wytrawnego białego wina), bulion oraz cukier. Dorzucamy całe gwiazdki anyżu, papryczkę chili przekrojoną wzdłuż oraz ząbki czosnku w łupinkach rozgniecione płazem noża. Korzeń imbiru obieramy za pomocą łyżeczki do herbaty, kroimy w plasterki i również dodajemy do marynaty.

Jedną większą lub dwie mniejsze golonki płuczemy i wkładamy do dużego worka strunowego, zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą i szczelnie zamykamy, wypychając wcześniej jak najwięcej powietrza ze środka. Chowamy mięso do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni Celsjusza. Do pieczenia będzie nam potrzebne naczynie żaroodporne z pokrywką.

Mięso wyjmujemy z worka i przekładamy do naczynia razem ze składnikami marynaty. Przykrywamy i wstawiamy do pieczenia na ok. 1,5 godziny. Od czasu do czasu polewamy golonkę sosem z dna naczynia, a co 30 minut obracamy ją.

Wyciągamy aromatyczną golonkę z piekarnika. Podajemy ją w całości lub w kawałkach po oddzieleniu kości, skóry i tłuszczu.

Golonka aromatyczna: porady

Golonkę aromatyczną można podawać w towarzystwie ugotowanego na sypko ryżu (białego, basmati lub jaśminowego).

Pozostały po pieczeniu golonki płyn możemy przecedzić i zredukować, dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Powstanie dzięki temu aromatyczny sos pieczeniowy.

Marynować golonkę można próżniowo, używając specjalnej pakowarki lub pojemnika do odciągnięcia powietrza.

Następny artykuł