Smakosze.pl
Klasyka z orientalną nutą. Golonka aromatyczna

pixabay.com

Klasyka z orientalną nutą. Golonka aromatyczna

21 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Małas Karolina

Udostępnij:

Dobrze przyrządzona golonka rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje z ziemniakami, zasmażaną kapustą i ogórkami… ale może da się podać ją w inny sposób? My proponujemy marynatę z sosem sojowym i winem ryżowym.

Golonka aromatyczna: składniki

  • 1,5 kg golonki 

  • 100 ml sosu sojowego

  • 3 łyżki brązowego cukru

  • 200 ml wina ryżowego

  • 200 ml bulionu drobiowego lub wieprzowego

  • ok. 5 cm korzenia świeżego imbiru

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 gwiazdki anyżu

  • 1 papryczka chili

Golonka aromatyczna: przygotowanie

Przygotowywanie golonki zaczynamy od zamarynowania jej. Robimy to jeden lub dwa dni przed pieczeniem, aby mięso mogło nabrać głębokiego smaku. Przez ten czas trzymamy ją w lodówce.

W misce mieszamy sos sojowy, wino ryżowe (można użyć wytrawnego białego wina), bulion oraz cukier. Dorzucamy całe gwiazdki anyżu, papryczkę chili przekrojoną wzdłuż oraz ząbki czosnku w łupinkach rozgniecione płazem noża. Korzeń imbiru obieramy za pomocą łyżeczki do herbaty, kroimy w plasterki i również dodajemy do marynaty.

Jedną większą lub dwie mniejsze golonki płuczemy i wkładamy do dużego worka strunowego, zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą i szczelnie zamykamy, wypychając wcześniej jak najwięcej powietrza ze środka. Chowamy mięso do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni Celsjusza. Do pieczenia będzie nam potrzebne naczynie żaroodporne z pokrywką.

Mięso wyjmujemy z worka i przekładamy do naczynia razem ze składnikami marynaty. Przykrywamy i wstawiamy do pieczenia na ok. 1,5 godziny. Od czasu do czasu polewamy golonkę sosem z dna naczynia, a co 30 minut obracamy ją.

Wyciągamy aromatyczną golonkę z piekarnika. Podajemy ją w całości lub w kawałkach po oddzieleniu kości, skóry i tłuszczu. 

Golonka aromatyczna: porady

Golonkę aromatyczną można podawać w towarzystwie ugotowanego na sypko ryżu (białego, basmati lub jaśminowego). 

Pozostały po pieczeniu golonki płyn możemy przecedzić i zredukować, dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Powstanie dzięki temu aromatyczny sos pieczeniowy.

Marynować golonkę można próżniowo, używając specjalnej pakowarki lub pojemnika do odciągnięcia powietrza.

Małas KarolinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Knedle ze śliwkami według przepisu Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Babciny patent na elastyczne ciasto na pierogi

Czytaj więcej >

Przepisy

Błyskawiczne ciasto bez mleka - cudowny czekoladowy deser

Czytaj więcej >

Przepisy

Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos chrzanowy do mięsa - przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
sernik z rosą

Przepisy

Niebywale puszysty i lekki sernik z rosą według siostry Anastazji

Czytaj więcej >