Smakosze.pl Przepisy Rozpływające się w ustach knedle ze śliwkami. Obędzie się bez gotowania ziemniaków
canva/grafvision

Rozpływające się w ustach knedle ze śliwkami. Obędzie się bez gotowania ziemniaków

13 października 2022

Knedle ze śliwkami mają liczne grono wielbicieli. Są trochę pracochłonne, ale smak potrawy wynagradza. Na szczęście ciasto na knedle można przygotować, pomijając dodawanie ugotowanych ziemniaków. W naszym dzisiejszym przepisie zamiast warzywa wykorzystamy twaróg. Będziecie pozytywnie zaskoczeni smakiem tego jesiennego dania.

Znudziły wam się tradycyjne knedle ze śliwkami? Spróbujcie ich w wersji bez ziemniaków. Twaróg z powodzeniem je zastąpi. Ciasto ma przyjemną konsystencję, a jego smak idealnie pasuje do słodkiej śliwki.

Przepis na nietypowe knedle ze śliwkami

Składniki:

  • 75 dag twarogu białego półtłustego

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 duże jaja

  • 1 łyżka masła

  • 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

  • ok. 500 g śliwek węgierek

  • sól

Jak zrobić knedle ze śliwkami? Prosty przepis bez użycia ziemniaków

Śliwki myjemy, osuszamy i pozbawiamy pestki. Twaróg umieszczamy w misce i rozgniatamy go staranie widelcem. Możemy go też wytłuc tłuczkiem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodajemy miękkie masło, obie mąki oraz jaja. Jeśli mamy ochotę, wsypujemy cynamon. Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego kilka wałków. Z ciasta urywamy kawałki, które rozpłaszczamy. Na każdym z placuszków umieszczamy jeden owoc, po czym formujemy kulkę, zamykając go wewnątrz.

Gotowe knedle ze śliwkami gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut, licząc od momentu ich wypłynięcia. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. topionym masłem z cukrem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne przysmaki ze śliwką. Polecamy znakomity kompot z przyprawami korzennymi . Być może też skusi was też prosta receptura na ciasto kruche z jesiennym owocem.

Knedle ze śliwkami bez ziemniaków są pyszne
canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy