Rozpływające się w ustach knedle ze śliwkami. Obędzie się bez gotowania ziemniaków
Knedle ze śliwkami mają liczne grono wielbicieli. Są trochę pracochłonne, ale smak potrawy wynagradza. Na szczęście ciasto na knedle można przygotować, pomijając dodawanie ugotowanych ziemniaków. W naszym dzisiejszym przepisie zamiast warzywa wykorzystamy twaróg. Będziecie pozytywnie zaskoczeni smakiem tego jesiennego dania.
Znudziły wam się tradycyjne knedle ze śliwkami? Spróbujcie ich w wersji bez ziemniaków. Twaróg z powodzeniem je zastąpi. Ciasto ma przyjemną konsystencję, a jego smak idealnie pasuje do słodkiej śliwki.
Przepis na nietypowe knedle ze śliwkami
Składniki:
-
75 dag twarogu białego półtłustego
-
2 czubate szklanki mąki pszennej
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
2 duże jaja
-
1 łyżka masła
-
1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
-
ok. 500 g śliwek węgierek
-
sól
Jak zrobić knedle ze śliwkami? Prosty przepis bez użycia ziemniaków
Śliwki myjemy, osuszamy i pozbawiamy pestki. Twaróg umieszczamy w misce i rozgniatamy go staranie widelcem. Możemy go też wytłuc tłuczkiem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodajemy miękkie masło, obie mąki oraz jaja. Jeśli mamy ochotę, wsypujemy cynamon. Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego kilka wałków. Z ciasta urywamy kawałki, które rozpłaszczamy. Na każdym z placuszków umieszczamy jeden owoc, po czym formujemy kulkę, zamykając go wewnątrz.
Gotowe knedle ze śliwkami gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut, licząc od momentu ich wypłynięcia. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. topionym masłem z cukrem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne przysmaki ze śliwką. Polecamy znakomity kompot z przyprawami korzennymi . Być może też skusi was też prosta receptura na ciasto kruche z jesiennym owocem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić mączkę grzybową? Aromatyczny dodatek podniesie smak wielu potraw
-
Aromatyczna pasta z bakłażana. Doskonała do pieczywa i przystawek
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama