Koniec z gotowaniem kalafiora. Ten patent bije inne na głowę
Kalafior pieczony z serem jest świetną alternatywą dla warzywa z wody. Przyrządzone w ten sposób różyczki zachwycą was smakiem i aromatem. Przepis jest bardzo prosty, a przysmak szybko znika z talerzy. Spróbujecie?
Przepis na kalafiora pieczonego z serem
Prosty sposób na uzyskanie bogatego w smak i aromat kalafiora spodoba się nawet wybrednym. Delikatna serowo-śmietanowa kołderka nada subtelnemu warzywu charakteru, a podkreślimy ją dodatkowo natką pietruszki. Będzie pysznie.
Składniki:
- 1 niezbyt duży kalafior
- 200 ml śmietanki 30%
- 150 g ulubionego sera żółtego
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki pieprzu
- solidna szczypta soli
- posiekana natka pietruszki wedle uznania
Jak zrobić kalafiora pieczonego z serem? Przepis jest niesamowicie prosty
Zaczynamy od oczyszczenia kalafiora z liści. Tniemy go na różyczki i dokładnie myjemy. Przygotowane kawałki obgotowujemy we wrzątku przez 5-7 minut. Po tym czasie będziemy je układać w naczyniu żaroodpornym wraz z pozostałym i składnikami.
Na dno formy wlewamy trochę śmietanki i wsypujemy odrobinę startego na tarce sera żółtego. Wrzucamy niewielką porcję różyczek kalafiora. W ten sposób umieszczamy całą porcję warzywa i nabiału.
Na koniec oprószamy wszystko gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zapiekamy przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Przed podaniem kalafiora pieczonego z serem podsypujemy natką pietruszki.
Jak jeszcze podawać kalafiora?
Kalafiora oczywiście można przygotować tradycyjnie, czyli ugotować w wodzie. W tym artykule zdradzaliśmy co zrobić, by po przyrządzeniu nadal miał swój piękny, śnieżnobiały kolor.
Bardzo smaczne będą też różyczki w panierce. Sprawdzą się doskonale jako zdrowsza niż chipsy czy nachosy, domowa przekąska. Koniecznie spróbujcie ich wraz z sosem pomidorowym czy czosnkowym.