Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu? Najlepsze kucharki mają 1 trik
Placki ziemniaczane nie muszą ociekać tłuszczem. Wystarczy, że smażenie będziemy prowadzić na odpowiednio rozgrzanym oleju, a nie będzie on niepotrzebnie kumulował się w masie. Warto zastosować ten i inne sposoby, by smak dania zachwycił.
Dlaczego placki ziemniaczane chłoną tłuszcz?
Najczęstszą przyczyną uzyskania ociekających olejem placków jest zbyt wczesne położenie masy na patelni. Użycie niedostatecznie rozgrzanego tłuszczu powoduje, że ciasto ziemniaczane nie ścina się odpowiednio szybko i nasiąka.
Prostym sposobem, by poprawić smak dania będzie zatem poczekanie, aż olej osiągnie odpowiednią temperaturę. Aby sprawdzić, czy możemy już bez ryzyka formować placki ziemniaczane, warto nalać niewielką ilość ciasta. Jeśli natychmiast zacznie skwierczeć — można przystąpić do smażenia.
Okrasa pokazał wszystkim, jak robi mielone. Jego sekret tkwi w 1 dodatkuJak jeszcze uniknąć usmażenia tłustych placków ziemniaczanych?
Również ważna co moment rozpoczęcia smażenia jest jego długość. Placki ziemniaczane nie mogą być smażone zbyt długo. To oznacza, że moc kuchenki nie może być mała. Najlepiej korzystać ze średniej, bo zbyt mocny ogień z kolei zwykle prowadzi do uzyskania surowego w środku rarytasu.
Niektóre gospodynie domowe zabezpieczają też masę, wlewając do niej wysokoprocentowy alkohol np. wódkę czy spirytus. Ilość nie jest spora i nie wpływa na smak wyrobu, a etanol odparowuje podczas przyrządzania dania. Warto przetestować także tę taktykę.
Jak przygotować placki ziemniaczane do podania?
Już po przyrządzeniu placków ziemniaczanych możemy z nich usunąć jeszcze trochę tłuszczu. Wystarczy przenieść je na ręcznik papierowym czy bibułę i pozostawić, aż odciekną. Danie dzięki zabiegowi stanie się znacznie przyjemniejsze w odbiorze.
Na naszej stornie znajdziecie inne wskazówki dotyczące smażenia placków ziemniaczanych. W tym artykule zdradzamy, jakie ziemniaki będą najlepsze do ich przyrządzenia. Ten natomiast zawiera wskazówki pozwalające uzyskać masę o ładnym kolorze.