Smakosze.pl Przepisy Konkretna i przepyszna jajecznica po chłopsku z mąką
canva/piyato, Getty Images)

Konkretna i przepyszna jajecznica po chłopsku z mąką

7 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Jajecznica sama w sobie jest sycącą potrawą, dlatego często jest standardowym śniadaniowym wyborem. Jajecznica po chłopsku, czyli z dodatkiem mleka oraz mąki jest znacznie bardziej sycąca i odżywcza. Połączenie mąki oraz mleka sprawia, że całość zachowuje wilgotność i nabiera ciekawej, zbitej konsystencji. Niżej zdradzamy, jak zabrać się za jej przygotowanie.

Jajecznica to prawdopodobnie najczęściej przygotowywany z rana posiłek. Jajka wypełnione są większością wartości odżywczych potrzebnych do funkcjonowania, a także charakteryzują się pysznym smakiem. Mało kto jednak wie o istnieniu jajecznicy po chłopsku.

Danie charakteryzuje się dużym poziomem wilgotności i delikatną fakturą. Jest to świetny sposób na błyskawiczne gotowanie, gdy ma się pod ręką jedynie podstawowe produkty spożywcze. Jeśli chcesz, możesz dodać do niego pokrojone warzywa, grzyby lub mięso, co da jeszcze smaczniejszy efekt.

Przepis na jajecznicę po chłopsku

Składniki:

  • 6 jajek

  • 50 ml mleka

  • 40 g mąki

  • 20 g masła

  • pieprz

  • sól

Zacznij od wbicia świeżych jajek do miseczki, rozbełtania ich na jednolitą masę i wymieszania z mlekiem. Gdy utworzą jednolitą konsystencję z nabiałem, wsyp przesianą przez sitko mąkę i ponownie dokładnie wymieszaj.

Pamiętaj, aby upewnić się, że przed smażeniem uporałeś się ze wszystkim grudkami mąki. W przeciwnym wypadku mogą być one wyczuwalne podczas jedzenia, co nie jest przyjemne. Dopraw jajka solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Na patelni umieść masło i postaw ją na średnim palniku. Gdy tłuszcz roztopi się, wylej na niego jajka. Drewnianą łopatką lekko mieszaj zawartość naczynia, aż jajka zetną się do odpowiadającego tobie poziomu. Podawaj jajecznicę po chłopsku wraz z pieczywem posmarowanym masłem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, ile jajek można zjeść w ciągu tygodnia. Ten tekst wyjawia przepis na ekspresowe lane faworki.

Jajecznica

Źródło zdjęcia: canva/vikif, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-polska.net; mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy