Smakosze.pl Przepisy Kopytka Lewandowskiej to hit nad hity, nie mają grama ziemniaków
Fot. Canva/Bartosz Luczak; YouTube/halo tu polsat

Kopytka Lewandowskiej to hit nad hity, nie mają grama ziemniaków

27 stycznia 2025

Tę dietetyczną wersję kopytek poleca sama Ania Lewandowska. Być może najbardziej znana polska dietetyczka przygotowuje je tak, że nie mają w sobie ziemniaków. Dzięki temu są lekkie i zdrowe, a przy okazji szybkie w przygotowaniu.

Kopytka Ani Lewandowskiej

Większość ciężkich potraw ma swoje fit alternatywy , ale w wypadku niektórych znalezienie takich rozwiązań jest niezwykle trudne. Czy da się zastąpić ziemniaki w kopytkach? Ania Lewandowska ma na to sposób.

Dietetyczka pamięta o potrzebach wielu grup osób na diecie . Ze swoich kopytek usunęła nie tylko nadmiar skrobi z ziemniaków, lecz także gluten. Mimo to kopytka są proste w przygotowaniu i mają lekką strukturę.

ciasto na kluski

To najgorszy miód, jaki możesz kupić. Dietetyk nie ma żadnych wątpliwości

Kopytka bez mąki i ziemniaków

By przygotować takie kopytka , należy zaopatrzyć się w mąkę bezglutenow ą. Lewandowska sięga po kukurydzianą prócz ziemniaczanej. Alternatyw dla zwykłej pszennej mąki jest teraz niezwykle dużo i można eksperymentować – choćby z bardzo zdrową mąką owsianą.

Składniki

  • 300 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
  • 130 g mąki kukurydzianej
  • 110 g mąki ziemniaczanej
  • Sól

Bezglutenowe kopytka z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku . Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do miękkości, przez ok. 12 minut. Po odcedzeniu miksujemy na gładką masę i odstawiamy do przestudzenia.

Do masy w misce dosypujemy oba rodzaje mąki. Wyrabiamy na gładką masę. Stolnicę posypujemy mąką i zagniatamy ciasto , aż będzie suche. Formujemy z niego wałek i wycinamy kopytka.

Kopytka gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia . Uważamy, by ich nie stłoczyć, bo będą się sklejać. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Kopytka świetnie smakują także odsmażone.

Wypróbuj też sposób na próżniowe pakowanie bez urządzenia i przepis na gołąbki Ewy Wachowicz .

kopytka

Pomijamy go w sklepie, a cudownie działa na serce. Każdy powinien znać „papieski owoc”
Kładę jabłko w chochli i owijam ciastem francuskim. Ten patent zasługuje na złoty medal
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy