Kotlety curry z kaszy jaglanej
pixabay.com

Kotlety curry z kaszy jaglanej

Wegetariańskie przepisy zyskują coraz większą popularność. Nie ma się czemu dziwić. To bardzo zdrowa i szybka w przygotowaniu dieta. Nie wymaga wielu składników. Dieta wegańska to także możliwość miksowania różnych składników. Nie inaczej jest z kotletami z kaszy jaglanej. To bardzo aromatyczne i banalne do wykonania danie. Będzie smakować dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo ważna wskazówka – kaszę jaglaną trzeba zawsze dobrze wypłukać, aby po ugotowaniu nie była gorzka.

Najprostsze kotlety curry z kaszy jaglanej

Wystarczy zarezerwować sobie 40 min w kuchni i obiad gotowy.

Składniki:

400 g ugotowanej na sztywno kaszy jaglanej (około 120 g suchej)
przyprawy: po 1/2 łyżeczki soli, kurkumy i mielonej słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki oraz 1 łyżeczka przyprawy curry
3 łyżki posiekanych ziół np. bazylii, kolendry, natki pietruszki
1 jajko
1/3 szklanki tartego parmezanu
ok. 3 łyżek mąki kukurydzianej
masło klarowane.

Przygotowanie:

Przepłucz kilkukrotnie kaszę jaglaną ciepłą wodą. Przełóż do garnka i zalej 350 ml wody. Gotuj pod przykryciem. Sprawdzaj co jakiś czas czy kasza wchłonęła całą wodę. Uważaj, aby woda nie wykipiała, dlatego gotuj ją na średnim ogniu. Ostudzoną kaszą przełóż do miski i dodaj posiekane zioła, przyprawy, jajko oraz starty ser. Z tej porcji uzyskasz około 6 kotletów. Wysyp mąkę na talerz i obtocz kotlety z każdej strony. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż kotlety z obu stron przez około 4 minuty. Powinny uzyskać złoty kolor.

Kotlety z kaszy jaglanej oraz marchewką

Do tych kotletów można z powodzeniem dodać wiele innych składników, takich jak na przykład marchewka. Będzie się ona świetnie komponować z przyprawą curry oraz samą kaszą jaglaną. Marchewka nada też ciekawego koloru kotletom. Możesz podawać ją na zimno i ciepło. Doskonale będą komponować się z ciepłymi buraczkami.

Składniki:

200 g kaszy jaglanej
1 średnia marchewka
4 jajka ugotowane na twardo
2 jajka surowe
3 łyżki bułki tartej
pół łyżeczki curry oraz kurkumy
sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu. Ostudź ją i odstaw. Na tarce zetrzyj marchewkę oraz jajka ugotowane na twardo. Do miski z jajkiem i marchewką dodaj kaszę i surowe jajka oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko i dodaj tyle bułki tartej, aby można było formować kotlety. Przygotuj kotlety i usmaż je na rozgrzanym maśle klarowanym. Odsącz na ręczniku papierowym. Możesz do dania przygotować sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Wystarczy bardzo drobno posiekać 2 ząbki czosnku lub przecisnąć je przez praskę, wymieszać z 3-4 łyżkami jogurtu naturalnego. Można doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kotlety z kaszy jaglanej ze szczypta chili

Ponieważ kasza oraz sama przyprawa curry są dosyć mdłe, warto doprawić je np. płatkami suszonego chili. Kotlety zyskają wtedy ciekawy i bardziej wyrazisty smak. Jeśli wyjdą za ostre, możesz do nich podać lekki jogurtowo-koperkowy sos. Wystarczy pół pęczka koperku posiekać i dodać do 100 g naturalnego jogurtu. Następnie doprawić solą i pieprzem. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, aby w lodówce koperek mógł oddać swój smak i aromat.

Składniki:

200 g suchej kaszy jaglanej
1 jajko
2 cebule
2 marchewki
pół pęczka szczypiorku
4 łyżki mąki kukurydzianej
płatki chili
pół łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku
masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:

Kaszę kilkukrotnie opłucz ciepłą wodą i ugotuj według instrukcji na opakowaniu – niech kasza wchłonie całą wodę, po czym ostudź ją. Posiekaj drobno cebulę i zetrzyj marchewkę na grubych oczkach. Przełóż do miski kaszę, wszystkie warzywa oraz przyprawy i jajko. Zacznij wszystko mieszać. Dodaj tyle mąki, aby można było bez problemu formować kotlety. Rozgrzej na patelni masło i smaż kotlety na złoty kolor.

Kotlety z curry i kaszy jaglanej to świetny sposób na przemycenie w codziennej diecie trochę zdrowia. Kasza jaglana ma niezwykłe właściwości np. oczyszcza organizm z toksyn. Zawiera w sobie krzemionkę, która poprawia kondycje skóry, włosów i paznokci. Ma bardzo dużo witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Przy tym jest lekkostrawna.

Następny artykuł