Kotlety jajeczne z kalafiorem
Kotlety jajeczne z kalafiorem to świetny pomysł na wegetariański obiad, zastępstwo za klasyczne kotlety mielone lub dodatek do nich. Osoby, które ograniczają lub kompletnie rezygnują z mięsa w swojej diecie, powinny je polubić. Ze względu na swój delikatny smak, będą również nadawały się na obiad dla dzieci.
Kotlety jajeczne z kalafiorem: składniki
300 g kalafiora
5 jajek ugotowanych na twardo
2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Kotlety jajeczne z kalafiorem: przygotowanie
Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i płuczemy. Możemy użyć także kalafiora mrożonego. Gotujemy go do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy go, studzimy i rozdrabniamy w robocie kuchennym lub siekamy nożem.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i również siekamy. Dodajemy je do kalafiora i mieszamy z mąką, bułką tartą, szczypiorkiem oraz solą i pieprzem. Jeżeli będą zbyt luźne, możemy dodać więcej mąki lub bułki tartej. Mieszamy.
Z tak powstałej masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy warstwę oleju i smażymy kotlety jajeczne z kalafiorem na średnim ogniu z obu stron aż nabiorą złotego koloru.
Kotlety jajeczne z kalafiorem: porady
Mąkę i bułkę tartą można zastąpić produktami bez glutenu, np. specjalną bułką tartą z pieczywa bezglutenowego i mąką ryżową. Można stosować mąkę z ciecierzycy, która świetnie łączy składniki pod wpływem wilgoci.
Mąki z ciecierzycy można użyć też jako panierki do obtoczenia kotletów jajecznych z kalafiorem.
Do kotletów jajecznych z kalafiorem można użyć także startego sera.
Aby podkręcić smak masę na kotlety jajeczne z kalafiorem można doprawić startym imbirem.