Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety jajeczne z kalafiorem
Małas Karolina
Małas Karolina 25.03.2022 22:44

Kotlety jajeczne z kalafiorem

Kotlety jajeczne z kalafiorem
pixabay.com

Kotlety jajeczne z kalafiorem to świetny pomysł na wegetariański obiad, zastępstwo za klasyczne kotlety mielone lub dodatek do nich. Osoby, które ograniczają lub kompletnie rezygnują z mięsa w swojej diecie, powinny je polubić. Ze względu na swój delikatny smak, będą również nadawały się na obiad dla dzieci.

Kotlety jajeczne z kalafiorem: składniki

300 g kalafiora

5 jajek ugotowanych na twardo

2 jajka

2 łyżki mąki

2 łyżki bułki tartej

2 łyżki posiekanego szczypiorku

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

Kotlety jajeczne z kalafiorem: przygotowanie

Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i płuczemy. Możemy użyć także kalafiora mrożonego. Gotujemy go do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy go, studzimy i rozdrabniamy w robocie kuchennym lub siekamy nożem.

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i również siekamy. Dodajemy je do kalafiora i mieszamy z mąką, bułką tartą, szczypiorkiem oraz solą i pieprzem. Jeżeli będą zbyt luźne, możemy dodać więcej mąki lub bułki tartej. Mieszamy.

Z tak powstałej masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy warstwę oleju i smażymy kotlety jajeczne z kalafiorem na średnim ogniu z obu stron aż nabiorą złotego koloru. 

Kotlety jajeczne z kalafiorem: porady

Mąkę i bułkę tartą można zastąpić produktami bez glutenu, np. specjalną bułką tartą z pieczywa bezglutenowego i mąką ryżową. Można stosować mąkę z ciecierzycy, która świetnie łączy składniki pod wpływem wilgoci.

Mąki z ciecierzycy można użyć też jako panierki do obtoczenia kotletów jajecznych z kalafiorem.

Do kotletów jajecznych z kalafiorem można użyć także startego sera.

Aby podkręcić smak masę na kotlety jajeczne z kalafiorem można doprawić startym imbirem.

Tagi: