Smakosze.pl
kotlety

pixabay.com/congerdesign

Sekret soczystych kotletów mielonych

13 Marca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kotlety mielone są obiadowym klasykiem, który niemal co tydzień gości na naszych stołach. W jaki sposób je przyrządzać, aby były soczyste i puszyste? Przede wszystkim należy zwracać uwagę na z pozoru drobne szczegóły oraz unikać błęd&

Kotlety mielone są z pozoru niezbyt skomplikowaną potrawą. Ich siła tkwi w prostocie. Jednak, jeśli chcemy cieszyć się soczystym i puszystym mięsem, musimy poznać kilka kulinarnych sztuczek.

Okazuje się, że przyrządzenie z pozoru tak nieskomplikowanej potrawy jak kotlety mielone może wymagać od nas sporo sprytu. Warto skorzystać z kilku tricków, a potem zachwycić rodzinę nieziemsko pysznym obiadem!

Woda czy mleko? - w czym należy moczyć bułkę tartą na kotlety mielone?

Pierwszym istotnym krokiem w przyrządzaniu kotletów mielonych jest przyrządzenie mięsnej masy. Do jej środka wkładamy bułkę tartą. Jedna ze szkół mówi o tym, że powinno się ją najpierw moczyć w wodzie, inni uważają, że powinno być to mleko. Kto ma rację?

Okazuje się, że o wiele lepszy jest drugi sposób. Powód? Moczenie pieczywa w mleku, sprawi, że mięso po obróbce termiczne będzie wręcz idealnie soczyste, a kotlety mielone nie rozpadną się na patelni.

Eksperci kulinarni uważają też, że mleko pomoże pozbyć się nieprzyjemnego zapachu mięsa, który bardzo często towarzyszy np. wieprzowinie. Natomiast, woda może niestety jeszcze mocniej go uwydatnić. O czym jeszcze należy, pamiętać przygotowując mielone?

Podobne artykuły

Porady

Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

Czytaj więcej >
czy można pić jajka

Porady

Czy można pić surowe jajka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?

Czytaj więcej >
naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >