kotlety
pixabay.com/congerdesign

Sekret soczystych kotletów mielonych

Kotlety mielone są obiadowym klasykiem, który niemal co tydzień gości na naszych stołach. W jaki sposób je przyrządzać, aby były soczyste i puszyste? Przede wszystkim należy zwracać uwagę na z pozoru drobne szczegóły oraz unikać błędów. Okazuje się, że duże znaczenie ma m.in. to czy moczymy bułkę tartą w wodzie, czy w mleku.

Kotlety mielone są z pozoru niezbyt skomplikowaną potrawą. Ich siła tkwi w prostocie. Jednak, jeśli chcemy cieszyć się soczystym i puszystym mięsem, musimy poznać kilka kulinarnych sztuczek.

Okazuje się, że przyrządzenie z pozoru tak nieskomplikowanej potrawy jak kotlety mielone może wymagać od nas sporo sprytu. Warto skorzystać z kilku tricków, a potem zachwycić rodzinę nieziemsko pysznym obiadem!

Woda czy mleko? - w czym należy moczyć bułkę tartą na kotlety mielone?

Pierwszym istotnym krokiem w przyrządzaniu kotletów mielonych jest przyrządzenie mięsnej masy. Do jej środka wkładamy bułkę tartą. Jedna ze szkół mówi o tym, że powinno się ją najpierw moczyć w wodzie, inni uważają, że powinno być to mleko. Kto ma rację?

Okazuje się, że o wiele lepszy jest drugi sposób. Powód? Moczenie pieczywa w mleku, sprawi, że mięso po obróbce termiczne będzie wręcz idealnie soczyste, a kotlety mielone nie rozpadną się na patelni.

Przepis na wielkanocny mazurek siostry AnastazjiPrzepis na wielkanocny mazurek siostry AnastazjiCzytaj dalej

Eksperci kulinarni uważają też, że mleko pomoże pozbyć się nieprzyjemnego zapachu mięsa, który bardzo często towarzyszy np. wieprzowinie. Natomiast, woda może niestety jeszcze mocniej go uwydatnić. O czym jeszcze należy, pamiętać przygotowując mielone?

kotlety mielone

Na czym smażyć kotlety mielone?

Przede wszystkim mięso powinno się zawsze smażyć na gorącym tłuszczu. Dobrym wyborem będzie smalec, masło klarowane lub roślinny olej. Pamiętaj, aby smażyć kotlety z dwóch stron aż do ich zarumienienia.

Smak dania "podkręcą" odpowiednio dobrane przyprawy. Warto sięgnąć po m.in. natkę pietruszki, świeży koperek oraz posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Świetnym pomysłem już również dodanie do mięsa świeżego lub suszonego czosnku niedźwiedziego.

kotlety mielone

Szukasz innych pomysłów na pyszne i proste obiady? Niedawno podawaliśmy doskonały sposób na wyborne krokiety oraz rewelacyjny przepis na zupę czosnkową.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy/kuchnia.wp/beszamel

Następny artykuł