Kotlety mielone faszerowane pieczarkami i serem. Każdy kęs smakuje niebiańsko
Kotlety mielone z farszem z pieczarek i żółtego sera to świetny pomysł na szybki, rodzinny obiad. Kotlety są niezwykle soczyste, smaczne, a suszony majeranek i świeża natka pietruszki nadają im wyjątkowego aromatu.
Kotlety mielone z farszem z pieczarek i żółtego sera przygotujesz naprawdę szybko. Najlepszy smak uzyskasz, kiedy samodzielnie zmielisz kawałek karkówki wieprzowej. Gotowe mięso mielone jest bardzo często przygotowywane z mięsa słabej jakości, przez co kotlety nie będą soczyste.
Kotlety mielone mają doskonałą, chrupiącą skórkę i są bardzo soczyste w środku. Kotlety zawsze smaż partiami, mięso musi się smażyć, nie dusić. Zbyt duża ilość kotletów na patelni przyczyni się do tego, że mięso nie będzie miało chrupiącej skórki, a ta jest najlepsza w całym daniu.
Do kotletów mielonych z farszem z pieczarek i sera koniecznie dodaj czerstwą kajzerkę, wcześniej namoczoną w mleku. Mięso wyrabiaj ręcznie przez kilka minut, dodając bułkę, jajko, przyprawy. Tak przygotowane mięso rewelacyjnie połączy się z farszem, a kotlety błyskawicznie znikną z talerzy.
Kotlety mielone faszerowane pieczarkami i serem, czyli pyszna niespodzianka dla całej rodziny
Składniki:
-
400 g karkówki wieprzowej
-
czerstwa kajzerka
-
mleko do namoczenia kajzerki
-
jajko
-
10 pieczarek
-
50 g żółtego sera w kostce
-
pół łyżeczki suszonego majeranku
-
pół pęczka natki pietruszki
-
duża cebula
-
łyżka masła
-
olej do smażenia
-
sól, pieprz do smaku
-
bułka tarta do panierowania
Jak zrobić soczyste kotlety mielone faszerowane pieczarkami i serem?
Karkówkę pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa. Kajzerkę namocz w mleku, pieczarki, cebulę i ser zetrzyj na tarce, posiekaj natkę pietruszki.
Mięso mielone z karkówki przełóż do miski, dodaj startą cebulę, jajko, odciśniętą kajzerkę, majeranek, sól, pieprz i wyrabiaj do połączenia wszystkich składników.
Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim pieczarki, oprószając je solą, pieprzem . Do grzybów dodaj posiekaną natkę pietruszki i smaż jeszcze chwilę, następnie dodaj starty ser i smaż, aż zacznie się rozpuszczać, odstaw.
Urwij kawałek mięsa mielonego, uformuj z niego kulę i rozpłaszcz. Na górę wyłóż niewielką ilość przygotowanego farszu, przykryj mięsem i uformuj kotlety.
Kotlety mielone obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez około 15 minut. Podczas smażenia obróć kotlety, aby równomiernie się usmażyły.
Kotlety mielone z farszem z pieczarek i sera podaj z puree ziemniaczanym lub puree z kalafiora. Nie zapominaj również o warzywach- ogórki kiszone, ogórki w musztardowej zalewie i surówka z kapusty pekińskiej będą idealnym dodatkiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak usunąć goryczkę z gotowanej brukselki? Mamy niezawodny patent
-
Krysia zdradziła nieznany sposób kiszenia ogórków. Odczekuje 5-7 dni i robi pasteryzację
Źródło: przepisy