Smakosze.pl Przepisy Kotlety schabowe w chrupiącej panierce z chipsów. Nowatorski patent zachwyci każdego
canva/ fotek

Kotlety schabowe w chrupiącej panierce z chipsów. Nowatorski patent zachwyci każdego

3 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Polecamy wam dziś kotlety schabowe w chrupiącej panierce z chipsów. Nowatorski patent z pewnością zachwyci każdego. Wystarczy pokruszyć chipsy i użyć ich do panierowania zamiast tartej bułki. Są niezwykle chrupiące, dzięki czemu schabowe smakują nadzwyczaj dobrze. Kucharze mają też inną sztuczkę na poprawienie walorów ukochanych kotletów.

Kotlet schabowy, mimo że jest bardzo popularny i oklepany, za każdym razem szybko znika z talerzy. Decyduje o tym jego doskonały smak — chrupiąca panierka i soczyste wnętrze. I jakby go nie przygotowywać, to chodzi o to, by był jeszcze bardziej chrupiący i mocniej soczysty.

I tu mamy dla was rozwiązanie, które znacznie zwiększy chrupkość panierki. Wystarczy zastąpić tartą bułkę pokruszonymi chipsami. Od razu są one chrupiące, a gdy jeszcze je podsmażymy na gorącym tłuszczu, będą nieziemsko chrupiące.

Kucharze radzą też zastosować dodatkową sztuczkę, a mianowicie jajko rozkłócić z odrobiną gazowanej wody. Dzięki temu panierka będzie bardziej puszysta i nieco grubsza i lepiej będą do niej przylegać kawałki wierzchniej warstwy.

Jak zrobić kotlety schabowe w panierce z chipsów?

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego bez kości

  • 1 szklanka kefiru

  • sól, pieprz

  • 4 łyżki mąki

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mleka

  • 1,5 szklanki chipsów

  • smalec lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie schabowych w panierce z chipsów

Plastry mięsa opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem. Równomiernie rozbij kuchennym młotkiem. Umieść je w miseczce, zalej kefirem, wymieszaj, wstaw na kilka godzin do lodówki.

Kotlety wyjmij z lodówki, osącz z kefiru, osusz je papierowym ręcznikiem. Jeszcze raz możesz lekko oprószyć je solą i pieprzem.

Na jeden talerz wysyp mąkę, na drugi pokruszone chipsy. W trzecim, głębszym rozkłóć jajko z mlekiem. Na patelni rozgrzej smalec.

Płaty mięsa panieruj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w chipsach. Panierkę lekko dociśnij. Kotlety kładź na patelnię i smaż je, aż będą z obu stron rumiane.

Po zdjęciu z patelni kotlety schabowe osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj z ziemniakami gotowanymi, pieczonymi lub frytkami.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na schabowe z ananasem i serem . Dowiesz się też, czym rozbić kotlety, gdy nie masz tłuczka do mięsa .

chipsy
canva/Counselling z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy