Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Kroję chleb i układam go w durszlaku. Na długi weekend nie ma nic lepszego
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.11.2024 21:00

Kroję chleb i układam go w durszlaku. Na długi weekend nie ma nic lepszego

pieczywo
Fot. YouTube/MonikaPrezentuje

Zdarza się, że kupujemy zbyt dużo chleba lub musimy zrobić większy zapas, na przykład na przedłużony weekend. Pieczywo z czasem wysycha i nie jest już takie smaczne. Jednak jest też na to dobra rada. Warto wykorzystać ją w swojej kuchni i ustrzec się przed marnowaniem żywności.

Jak odświeżyć pieczywo?

Pieczywo niemal każdy z nas ma w swojej kuchni. Chleb i bułki jadamy na śniadanie, zabieramy w formie kanapek do pracy, czy podajemy na kolację. Niestety czasem przesadzimy z kupnem chleba. Przynosimy go zbyt wiele do domu i wkrótce pojawia się problem.

Pieczywo staje się twarde i czerstwe. Nie jest zbyt apetyczne i czasem nie ma się, co oszukiwać. Pozbywamy się takiego chleba. Jednak jest ratunek w tej sytuacji. Jak odświeżyć pieczywo? Wystarczy wykorzystać do tego durszlak. Film z tym sposobem można zobaczyć na kanale YouTube Monika Prezentuje. 

kromki chleba.jpg
Fot. Canva
Te obłędne kluski robię z 3 składników. Prościej i smaczniej się nie da

Sposób na świeże pieczywo

Musimy przygotować litr wody i garnek. Wodę wlewamy do garnka i lekko podgrzewamy. Przyda się durszlak metalowy, który postawimy na garnku. Jednak dno nie może dotykać wody. W durszlaku będzie chleb i mógłby się zmoczyć.

Para wodna, która będzie się częściowo wydzielać podczas gotowania, odświeżająco wpłynie na chleb. Pieczywo kroimy w kromki i wkładamy je do durszlaka. Przykrywamy i wstawiamy do garnka z niewielką ilością gotującej się wody. 

Chleb, który zjemy ze smakiem

Chleb odświeżamy przez 5-10 minut. Po upływie tego czasu chleb jest gotowy do podania. Świeży i gorący będzie smakował na śniadanie, czy kolację. Dzięki działaniu pary wodnej wychodzi mięciutki i smakuje jak prosto z piekarnik.

Dlatego warto wykorzystać ten sposób w swojej kuchni. Przyda się podczas długiego weekendu. Chleb, który stał się suchy i czerstwy nabierze świeżości i miękkości. Dzięki temu patentowi nie zmarnujemy żywności, ale wykorzystamy pieczywo co ostatniej okruszynki. Pisaliśmy o tym, jak się wzmocnić na cmentarzu. Informowaliśmy o masowym zatruciu w McDonald's.

chleb
Fot. Canva/lvinst