Kroję drobniutko kapustę i mieszam ją z jajkami. Moja rodzina mogłaby jeść taką kolację codziennie
O takim zastosowaniu kapusty nigdy być może nie pomyślałaś. W tym przepisie robimy z niej coś w rodzaju omletu, który stanowi doskonałą, sycącą i dietetyczną kolację. Przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę, a danie wydobywa sto procent smaku i właściwości, jakie kapusta jest w stanie ofiarować.
Duszona kapusta
Jak wiedzą wszyscy miłośnicy bigosu, nie jest niczym dziwnym, że kapusta spędza czas dusząc się pod przykryciem. Rzadko jednak robi to w towarzystwie mąki i jajek. A tak jest właśnie tym razem – świeżą kapustę wrzucamy tu na patelnię wymieszaną z jajkiem i mąką , by przygotować specyficzny kapuściany placek.
Dzięki temu w postaci sycącej kolacji podajemy warzywo bogate w białko i witaminy. W tym wydaniu może ona nawet zastąpić pieczywo, dlatego kwalifikujemy ją jako zdrowy i dietetyczny posiłek . Należy tylko pamiętać, że kapusta nie należy do najbardziej lekkostrawnych produktów.
Kapuściany omlet na kolację
Całkiem ciekawy sposób na drobne szatkowanie kapusty można podpatrzeć na kanale Hausgemachte Rezepte, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje. Autorzy proponują tam „golenie” kapusty obieraczką do ziemniaków , co da drobne, niemal zupełnie jak poszatkowane kawałki.
Składniki
- ½ kg kapusty
- 3 jajka
- ⅓ szklanki mąki
- Łyżka czarnuszki lub sezamu
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
- Gęsty jogurt do podania
Kolacja ze smażonej kapusty
Kapustę kroimy możliwie cieniutko, najlepiej aby zostały z niej nitki nie grubsze niż 1-2 mm. Umieszczamy ją w dużej misce i zalewamy zimną wodą . Po kilku minutach odcedzamy, jeszcze raz płuczemy kapustę pod zimną bieżącą wodą i osuszamy na sitku.
Kapustę z powrotem umieszczamy w misce. Dodajemy do niej trzy roztrzepane jajka i mąkę. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wyrzucamy na głęboką patelnię z rozgrzanym olejem , dokładnie dociskamy, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy czarnuszką i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Pomagając sobie „międzylądowaniem” na talerzu odwracamy kapuściany omlet i znów dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut . Po upływie tego czasu jajko będzie ścięte, a kapusta zamieni się w warzywne ciasto. Podajemy je z gęstym jogurtem naturalnym.
Wypróbuj też przepisy na schab po cygańsku i kluseczki z mięsa rosołowego .