Smakosze.pl Przepisy Jadasz krokiety? Zdradzamy krok po kroku, jak je zrobić
smakosze.pl

Jadasz krokiety? Zdradzamy krok po kroku, jak je zrobić

22 stycznia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Krokiety najczęściej jadamy w czasie świąt Bożego Narodzenia, lecz ich smak jest tak genialny, że ciężko powstrzymać się przed znacznie częstszym spożywaniem. Dlatego poniżej prezentujemy tradycyjną recepturę, która krok po kroku wyjaśnia jak je zrobić.

Jeśli obawiasz się, że nie sprostasz zadaniu i nie dasz rady ich przygotować, nie martw się. Wystarczy kierować się naszymi zaleceniami, a krokiety wyjdą ci doskonałe. Nie wymagają również znacznych umiejętności, więc nie ma powodu do strachu.

Krokiety jak od babci

Krokiety są tak naprawdę zwykłymi naleśnikami z farszem, najczęściej złożonym z mięsa, lub kapusty i grzybów. Tak przygotowane naleśniki panieruje się w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smaży na oleju. Podczas jedzenia krokietów nie może zabraknąć oczywiście szklanki czerwonego barszczu.

Poniższy przepis opracowany został w taki sposób, aby każdy mógł go przygotować. Składniki są ogólnie dostępne i tanie, a czas wysiłek potrzebny do ich zrobienia nie jest duży. Krokiety świetnie sprawdzają się jako przystawka na imprezie, po którą każdy może sięgnąć.

Poszukujesz więcej ciekawych przepisów, którymi możesz zaskoczyć swoich domowników? Sprawdź ten tekst , w którym pokazujemy jak sporządzić złotą kapustę. W tym artykule zdradziliśmy przepis Magdy Gessler na faworki.

Przepis na krokiety

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 250 ml mleka

  • 250 ml wody gazowanej

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka soli

  • bułka tarta

  • olej

  • 500 g mięsa mielonego

  • 1 cebula

  • 250 g pieczarek

Zacznij od przygotowania ciasta naleśnikowego. Do miski przesiej mąkę. Następnie dodaj 2 jajka, wodę, mleko oraz odrobinę soli. Wszystko miksuj i odstaw na pół godziny. Teraz wystarczy usmażyć ciasto na rozgrzanym oleju pamiętając, aby niczego nie przypalić.

[ EMBED-15 ]

Cebulę i pieczarki posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na oleju, aż zbrązowieją. Dodaj do nich mięso i usmaż, aż będzie całe szare. Dopraw solą i pieprzem i odstaw na bok . Teraz przyszła kolej na składanie krokietów.

Połóż porcję farszu na naleśniku, zawiń je w rulon, zegnij do środka boki i odłóż na bok. Powtórz tę czynność z całą resztą farszu i naleśników. Zapanieruj je w jednym jajku, odrobinie mąki i bułce tartej, a następnie podsmaż na złoty kolor. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy