Krokiety z pieczarkami Magdy Gessler - sprawdzony przepis

Krokiety z pieczarkami Magdy Gessler to pomysł na wyjątkowe danie dla wszystkich. Krokiety są świetnym pomysłem na imprezę, spotkane w większym gronie, a także na zwykły obiad. Naleśniki w panierce z pieczarkowym farszem z pietruszką, cebulką i żółtym serem rozpływają się w ustach. Sprawdź, jak zrobić krokiety z pieczarkami Magdy Gessler.
Krokiety to tradycyjne już danie, które przygotowujemy głównie na święta i większe uroczystości. Krokiety robię jednak znacznie częściej, ponieważ uwielbiam ich smak, a kiedy ugotuję do nich również barszcz czerwony, mogłabym je jeść codziennie.
Przed zawijaniem naleśników, wykładam farsz z pieczarek i obsypuję go startym serem, dzięki czemu farsz lepiej przykleja się do ciasta. Roztopiony ser w połączeniu z grzybami i lekkimi naleśnikami smakuje wyśmienicie.
Zawinięte krokiety obtaczam w jajku i bułce tartej i smażę na złoty kolor, dzięki czemu skórka jest złota, chrupiąca, a środek wypełniają grzyby i ciągnący się ser. Przepis na krokiety z pieczarkami Magdy Gessler jest prosty, szybki, a danie zawsze wychodzi perfekcyjnie.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, bezmięsny obiad- tu poznasz przepis na wyśmienite pierogi z serem feta, siekaną miętą i pietruszką, czyli tradycyjne pierogi w nieco innej odsłonie.
Przepis na krokiety z pieczarkami Magdy Gessler
Składniki na naleśniki:
400 g mąki pszennej
350 ml mleka
łyżeczka oleju roślinnego
350 ml wody gazowanej
szczypta soli
2 jajka M
Składniki na farsz do krokietów:
500 g pieczarek
duża cebula lub 2 mniejsze
100 g sera żółtego
jajko M
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
łyżka masła
Dodatkowo:
olej roślinny do smażenia
jajko
bułka tarta do panierki
Jak zrobić krokiety z pieczarkami Magdy Gessler?
Na początku zrób farsz: posiekaj drobno cebulę, pokrój pieczarki na mniejsze kawałki, zetrzyj na tarce ser. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki, oprósz je solą, pieprzem i smaż przez chwilę. Do grzybów dodaj posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj, smaż, aż woda z grzybów wyparuje, następnie dopraw do smaku, odstaw do przestygnięcia.
Zrób naleśniki: jajka utrzyj z mlekiem, wodą gazowaną, solą, olejem, następnie dodawaj stopniowo mąkę i miksuj do połączenia się wszystkich składników. Masa musi być lejąca, ale nie za rzadka, w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub mleka.
Na patelni rozgrzej olej roślinny, wykładaj po chochli ciasta i rozprowadź na całej patelni, żeby powstały cienkie naleśniki, smaż je kilka minut z każdej strony na złoty kolor, przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.

Źródło zdjęcia: canva/SilviaJansen Na środek każdego naleśnika wyłóż farsz z pieczarek, oprósz startym serem i zawiń- najpierw górę i dół, później do boków i zrób rulon, żeby farsz nie wyleciał podczas smażenia. Krokiety obtocz kolejno w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, smacznego.



































