Kruchy spód łącze ze słodką domową masą. Na Wszystkich Świętych to ciasto będzie jak znalazł
Już za chwilę czeka nas wyjątkowe święto W taki dzień po powrocie do domu aż chciałoby się usiąść z kubkiem gorącej kawy i słodką przekąską. Na szczęście znam przepis, z którym idealne ciasto przygotuję w łatwy i szybki sposób Dzięki temu zostanie mi więcej czasu dl najbliższych.
Doskonałe ciasto na Wszystkich Świętych
Dzień Wszystkich Świętych to nie tylko czas wspomnień bliskich i odwiedziny ich grobów. W ten dzień spotykamy się także z rodziną, a to dobry pretekst, aby zaprosić ją na rozgrzewającą herbatę i deser. Na taką okazję sprawdzi się to kruche ciasto .
Polane słodką masą ma doskonały smak. Dlatego koniecznie upiecz je przed tą uroczystością, a każdy się nim zachwyci. Przygotuj się na niejedną dokładkę, ale też na to, że będziesz musiała zdradzić przepis . Warto się nim dzielić, bo jest naprawdę wyśmienity.
Ciasto z kilku składników
Zaletą ciasta jest również to, że składa się z niewielu produktów. Potrzebne będą składniki na kruche ciasto oraz ma słodką masę oraz polewę czekoladową. Znajdziesz je wszystkie na liście poniżej. Pamiętaj, aby dokładnie ją sprawdzić i nie pomijać żadnego składnika, a ciasto wyjdzie idealne. Zdjęcia pokazujące, jak zrobić deser, pochodzą z kanału Mąż przy garach , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 275 g mąki
- 100 g + 40 g cukru
- 200 g + 100 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 60 g miodu
- 1 puszka skondensowanego mleka
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- ½ tabliczki białej czekolady
Przepis na kruche ciasto ze słodką masą
Do miski wsyp mąkę oraz 100 gramów cukru. Wymieszaj składniki, a następnie dodaj 200 gramów masła i zagniataj składniki. Wlej ekstrakt waniliowy i połącz całość w jednolite ciasto.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i ubij je, tworząc jednolity spód. Piecz go w pierniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Do garnka włóż 100 gramów masła oraz wsyp 40 gramów cukru. Dodaj także miód i wlej skondensowane mleko. Składniki podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Powstała masa powinna być gęsta i jednolita. Wyłóż ją na spód i równomiernie rozprowadź. Ciasto przestudź przez godzinę w lodówce.
Rozpuść gorzką czekoladę i ozdób nią wierzch ciasta. Następnie rozpuść białą i rozprowadź ją po wierzchu. Za pomocą drewnianego patyczka rozetrzyj ją, tworząc w ten sposób ozdobne wzory.
Ciasto ponownie odstaw do lodówki, do momentu zastygnięcia czekolady. Gotowe krój na kawałki i podawaj na deser.
Sprawdź przepis na kapuśniak, który rozpętał burzę oraz zobacz, jak funkcjonuje restauracja Buddy .