Smakosze.pl Przepisy Kruchy spód łącze ze słodką domową masą. Na Wszystkich Świętych to ciasto będzie jak znalazł
Fot. YouTube/Mąż przy garach

Kruchy spód łącze ze słodką domową masą. Na Wszystkich Świętych to ciasto będzie jak znalazł

30 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Już za chwilę czeka nas wyjątkowe święto W taki dzień po powrocie do domu aż chciałoby się usiąść z kubkiem gorącej kawy i słodką przekąską. Na szczęście znam przepis, z którym idealne ciasto przygotuję w łatwy i szybki sposób Dzięki temu zostanie mi więcej czasu dl najbliższych.

Doskonałe ciasto na Wszystkich Świętych

Dzień Wszystkich Świętych to nie tylko czas wspomnień bliskich i odwiedziny ich grobów. W ten dzień spotykamy się także z rodziną, a to dobry pretekst, aby zaprosić ją na rozgrzewającą herbatę i deser. Na taką okazję sprawdzi się to kruche ciasto .

Polane słodką masą ma doskonały smak. Dlatego koniecznie upiecz je przed tą uroczystością, a każdy się nim zachwyci. Przygotuj się na niejedną dokładkę, ale też na to, że będziesz musiała zdradzić przepis . Warto się nim dzielić, bo jest naprawdę wyśmienity.

ciasto spód.jpg
Fot. YouTube/Mąż przy garach
Pokazała w sieci przepis na kapuśniak. Jeden dodatek wywołał prawdziwą burzę

Ciasto z kilku składników

Zaletą ciasta jest również to, że składa się z niewielu produktów. Potrzebne będą składniki na kruche ciasto oraz ma słodką masę oraz polewę czekoladową. Znajdziesz je wszystkie na liście poniżej. Pamiętaj, aby dokładnie ją sprawdzić i nie pomijać żadnego składnika, a ciasto wyjdzie idealne. Zdjęcia pokazujące, jak zrobić deser, pochodzą z kanału Mąż przy garach , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 275 g mąki
  • 100 g + 40 g cukru
  • 200 g + 100 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 60 g miodu
  • 1 puszka skondensowanego mleka
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • ½ tabliczki białej czekolady

Przepis na kruche ciasto ze słodką masą

Do miski wsyp mąkę oraz 100 gramów cukru. Wymieszaj składniki, a następnie dodaj 200 gramów masła i zagniataj składniki. Wlej ekstrakt waniliowy i połącz całość w jednolite ciasto.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i ubij je, tworząc jednolity spód. Piecz go w pierniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.

Do garnka włóż 100 gramów masła oraz wsyp 40 gramów cukru. Dodaj także miód i wlej skondensowane mleko. Składniki podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Powstała masa powinna być gęsta i jednolita. Wyłóż ją na spód i równomiernie rozprowadź. Ciasto przestudź przez godzinę w lodówce.

Rozpuść gorzką czekoladę i ozdób nią wierzch ciasta. Następnie rozpuść białą i rozprowadź ją po wierzchu. Za pomocą drewnianego patyczka rozetrzyj ją, tworząc w ten sposób ozdobne wzory.

Ciasto ponownie odstaw do lodówki, do momentu zastygnięcia czekolady. Gotowe krój na kawałki i podawaj na deser.

Sprawdź przepis na kapuśniak, który rozpętał burzę oraz zobacz, jak funkcjonuje restauracja Buddy .

polewa ciasto.jpg
Fot. YouTube/Mąż przy garach
Poszedł do restauracji Buddy i Grażynki. W głowie się nie mieści, co powiedzieli pracownicy
Weź ręcznik papierowy i włóż go do piekarnika. Dawno nie widziałem lepszego patentu do kuchni
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy