Krupnik z piersią kurczaka
Krupnik może być gotowany na wieprzowinie, np. boczku, ale równie dobrze będzie smakowała jego chudsza wersja przygotowywana na piersi z kurczaka. Mięso drobiowe podczas gotowania tej wersji krupniku stanie się miękkie i kruche, będzie wręcz rozpadało się po dotknięciu łyżką.
Krupnik z piersią kurczaka: składniki
2 litry wody
300 g piersi kurczaka
1 średnia cebula
1/4 korzenia selera
1 pietruszka
2 marchewki
3 ziemniaki
1 liść kapusty
3 łyżki masła
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
100 g kaszy jęczmiennej
natka pietruszka.
Krupnik z piersią kurczaka: przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kawałki mierzące ok. 2-3 cm. Wrzucamy je do dużego garnka z wodą i zagotowujemy. Ściągamy szumowiny i zmniejszamy ogień. Gotujemy 10 minut.
Cebulę i seler kroimy w kostkę, a pietruszkę i marchewkę w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a liść kapusty szatkujemy.
Cebulę, seler i pietruszkę dodajemy do garnka i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie dorzucamy marchewkę, kapustę oraz ziemniaki. Doprawiamy solą i gotujemy przez 5 minut.
Dodajemy masło, liście laurowe i ziele angielskie oraz przepłukaną kaszę jęczmienną. Mieszamy zupę do czasu, aż kasza napęcznieje, w przeciwnym wypadku opadnie i przywrze do dna garnka (ok. 5 minut).
Krupnik z piersią kurczaka gotujemy przez 20-25 minut, aż warzywa, mięso i kasza zmiękną.
Krupnik z piersią kurczaka: porady
Gotowy krupnik z piersią kurczaka możemy posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Należy jednak zachować umiar, bo taki zabieg może diametralnie zmienić smak zupy.
Dla pogłębienia smaku krupniku z piersią kurczaka można dodać także suszone grzyby.