Smakosze.pl
Krupnik z piersią kurczaka

pixabay.com

Krupnik z piersią kurczaka

25 Kwietnia 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Czerwca 2021)

Autor tekstu:

Małas Karolina

Udostępnij:

Krupnik to jedna z typowo polskich zup. Smakowite warzywa korzeniowe, sycąca kasza jęczmienna i ziemniaki, a do tego mięso. Prezentujemy przepis na krupnik z piersią z kurczaka.

Krupnik może być gotowany na wieprzowinie, np. boczku, ale równie dobrze będzie smakowała jego chudsza wersja przygotowywana na piersi z kurczaka. Mięso drobiowe podczas gotowania tej wersji krupniku stanie się miękkie i kruche, będzie wręcz rozpadało się po dotknięciu łyżką. 

Krupnik z piersią kurczaka: składniki

  • 2 litry wody

  • 300 g piersi kurczaka

  • 1 średnia cebula

  • 1/4 korzenia selera 

  • 1 pietruszka

  • 2 marchewki

  • 3 ziemniaki

  • 1 liść kapusty

  • 3 łyżki masła

  • 2 listki laurowe

  • 3 ziela angielskie

  • 100 g kaszy jęczmiennej

  • natka pietruszka.

Krupnik z piersią kurczaka: przygotowanie

Pierś z kurczaka kroimy w kawałki mierzące ok. 2-3 cm. Wrzucamy je do dużego garnka z wodą i zagotowujemy. Ściągamy szumowiny i zmniejszamy ogień. Gotujemy 10 minut. 

Cebulę i seler kroimy w kostkę, a pietruszkę i marchewkę w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a liść kapusty szatkujemy.

Cebulę, seler i pietruszkę dodajemy do garnka i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie dorzucamy marchewkę, kapustę oraz ziemniaki. Doprawiamy solą i gotujemy przez 5 minut.

Dodajemy masło, liście laurowe i ziele angielskie oraz przepłukaną kaszę jęczmienną. Mieszamy zupę do czasu, aż kasza napęcznieje, w przeciwnym wypadku opadnie i przywrze do dna garnka (ok. 5 minut).

Krupnik z piersią kurczaka gotujemy przez 20-25 minut, aż warzywa, mięso i kasza zmiękną. 

Krupnik z piersią kurczaka: porady

Gotowy krupnik z piersią kurczaka możemy posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Należy jednak zachować umiar, bo taki zabieg może diametralnie zmienić smak zupy.

Dla pogłębienia smaku krupniku z piersią kurczaka można dodać także suszone grzyby.

Małas KarolinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa krem z żółtych warzyw. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Naleśniki na jogurcie

Przepisy

Przepis na delikatne naleśniki na jogurcie

Czytaj więcej >
Jajecznica na patelni

Przepisy

Jak zrobić jajecznicę z płynnym żółtkiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowy przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych

Czytaj więcej >
faszerowane pieczarki

Przepisy

Proste, tanie i smaczne faszerowane pieczarki - cudowna przekąska dla całej rodziny

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na zimowy obiad zupa brokułowo- serowa

Czytaj więcej >