Smakosze.pl
Kuchenka Ewa

commons.wikimedia/Roman 92; CC BY-SA 3.0

Kultowa kuchenka Ewa - niezapomniany sprzęt rodem z PRL-u

22 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pamiętacie kuchenkę ze zdjęcia powyżej? W czasach PRL-u można było znaleźć ją w praktycznie każdym domu, ponieważ była wyjątkowo popularna. Produkowana była przez firmę, która, co ciekawe, do niedawna jeszcze prowadziła swoją działalność.

Kuchenka gazowa Ewa jest klasykiem z długim stażem, choć w niektórych domach nadal można ją spotkać - głównie w gospodarstwach starszych osób, które są do niej zbyt przyzwyczajone.

Choć dzisiaj królują nowe urządzenia z różnymi dodatkowymi funkcjami bądź opartymi na zupełnie innej zasadzie działa, kuchenka Ewa przywołuje ogromną uczucie nostalgii.

Kuchenka Ewa z czasów PRL

Kuchenka z płytą to podstawa każdej kuchni, wszak bez niej ma się bardzo ograniczone możliwości gotowania. Obecnie wiele osób preferuje elektryczne kuchenki, jednak dawniej nie mogliśmy sobie pozwolić na takie luksusy.

Kuchenka Ewa firmy Wrozamet była wykonana z wielu materiałów, w tym z żeliwa, aluminiom, stali emaliowanej oraz mosiądzu. Dzięki temu była bardzo wytrzymała.

golonka pieczona

Jak przygotować golonkę z chrupiącą skórką?

CZYTAJ DALEJ

Wrozamet S.A. to była nazwa firmy produkującej powyższą kuchenkę. Następnie przedsiębiorstwo włączono do firmy Fagor i nazwa przemianowana została na FagorMastercook S.A. Od 2015 roku spółkę przejął niemiecki gigant, BSH Bosch und Siemens Hausgeräte.

Wspomnienia internautów

Wiele osób pamięta smak zapiekanek, które wychodziły z tego piekarnika. Pieczywo było chrupkie, a ser idealnie podgrzany, dzięki czemu doskonale się ciągnął.

Niestety nie obyło się bez pewnych nieprzyjemności, gdy przychodziło do korzystania z niej. Niektórzy bowiem bali się odpalać piekarnik, gdyż uważali, że nieszczelna instalacja gazowa może doprowadzić do wybuchu.

 - I podpalanie palnika w piekarniku w obawie przed wybuchem, niczym saper - opowiada jeden z użytkowników portalu Wykop. A czy ty masz z nią jakieś historie? Daj nam znać w komentarzach na naszym Facebooku.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najlepsze kotlety ziemniaczane z niespodzianką. Ten tekst wyjaśnia tajniki najnowszego zaostrzenia zakazu handlu.

Stara kuchenka gazowa

Źródło zdjęcia: canva/kamontad123, Getty Images

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pl.wikipedia.org; wykop; wmgaz

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kawa

Produkty

Kawa staje się coraz droższa, nie każdego będzie na nią stać

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone i konserwowe

Produkty

Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?

Czytaj więcej >
ogórki w folii

Produkty

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Czytaj więcej >
Mięsne podkładki chronią nasze zdrowie

Produkty

Do czego służą podkładki pod mięso?

Czytaj więcej >
 Kurkuma jest bardzo zdrowa

Produkty

Dlaczego warto regularnie jadać kurkumę?

Czytaj więcej >