Smakosze.pl Przepisy Kultowe ciasto zebra zachwyca wyglądem i puszystością. Przygotowanie jest bardzo proste
Canva / IngridHS

Kultowe ciasto zebra zachwyca wyglądem i puszystością. Przygotowanie jest bardzo proste

18 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ciasto zebra zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Ten dwukolorowy wypiek intryguje swoimi marmurkowymi wzorami. Dzięki sprawdzonej babcinej recepturze, z łatwością możesz teraz przygotować ją samodzielnie. Ciasto zebra pokochają wszyscy, zarówno dzieci jak i dorośli.

Ciasto zebra, mimo imponującego wyglądu, jest bardzo prostym wypiekiem. Wystarczy zmiksować razem kilka składników, a następnie połowę powstałego ciasta zabarwić za pomocą kakao. Ten niezwykły wypiek robi piorunujące wrażenie.

Przepis na efektowne ciasto zebra

Składniki:

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka oleju

  • 5 jajek

  • 3 szklanki mąki + 2 łyżki do dodania do masy jasnej

  • 2 łyżki kakao

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki cukru wanilinowego

  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Jak przygotować puszyste ciasto zebra?

Aby przygotować ciasto zebrę, oddziel białka od żółtek . Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając do nich cukier . Gdy ubite z cukrem białka zaczną tworzyć lśniącą pianę, ostrożnie dodaj do niej żółtka .

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia . Ostrożnie dodawaj proszek do przygotowanej piany, na przemian z wodą i olejem . Miksuj ciasto przez cały czas, aż składniki dobrze się połączą .

Wymieszane ciasto podziel na 2 równe części . Do jednej z nich dodaj kakao, do drugiej zaś pozostałe 2 łyżki mąki i cukier wanilinowy . Ponownie dobrze wymieszaj każdy z kolorów .

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą . Na środek tortownicy wykładaj na zmianę po 2 łyżki ciemnej i jasnej masy . Czynność powtarzaj, aż do zużycia wszystkich składników .

Ciasto zebrę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C . Po 20 minutach pieczenia zwiększ temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze 40-45 minut . Ciasto podawaj po ostudzeniu samo, udekorowane cukrem pudrem lub polane czekoladą .

Amatorom pieczenia polecamy pyszne ciasto wenus . Szybki i pyszny deser przygotujesz według tego przepisu .

Canva / IngridHS
Canva / IngridHS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy