Kultowe kluski szaraki w cudownej okrasie z boczku. Każda babcia je pochwali
Dziś powiemy wam, jak zrobić kultowe kluski szaraki w cudownej okrasie z boczku. Mają tradycyjny smak, który doskonale podkreśla aromatyczna okrasa. Każda babcia z pewnością je pochwali, choć potrawa z pewnością posmakuje też całej rodzinie. Będzie doskonałą odskocznią od klasycznych dań obiadowych.
Kluski szare, zwane szarakami, swoją nazwę zawdzięczają barwie, a tę z kolei dodatkowi surowych ziemniaków. Doskonale smakują polane okrasą z wędzonego boczku i cebuli. Można je też podać z kapustą zasmażaną. Prawdziwe niebo w gębie.
Spójrzcie tylko na apetyczne zdjęcie zamieszczone w naszym materiale. Pochodzi z kanału Nasze dania na YouTube. Wy też macie ochotę na szare kluski?
Kultowe kluski szaraki w cudownej okrasie z boczku. Każda babcia je pochwali
Składniki:
-
ok. 1 kg mączystych ziemniaków
-
ok. 1 szklanka mąki pszennej
-
sól
-
2 jajka
-
2 łyżki oleju
-
20 dag boczku wędzonego
-
1 cebula
Przygotowanie klusek szaraków
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż je na lnianą ściereczkę, do miski odciśnij nadmiar płynu.
Płyn delikatnie lej znad osadu. Do osadu, czyli do skrobi ziemniaczanej dodaj odciśnięte ziemniaki. Dodaj do nich mąkę, jajka i łyżeczkę soli.
Ciasto dokładnie wymieszaj, by powstała z niego jednolita masa. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj do niego więcej mąki.
W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj do niej łyżkę soli i olej. Ciasto kładź porcjami na talerzyku i przy pomocy łyżki wrzucaj do wrzątku kluski.
Całość zamieszaj, gotuj 3-4 minuty, licząc od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Kluski przelej na durszlak.
Boczek pokrój w kostkę, włóż na rozgrzaną patelnię, smaż, aż wytopi się z niego tłuszcz. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż ją, aż zeszkli się i lekko przyrumieni. Przygotowaną okrasą polej kluski.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na ziemniaczane kluski. Sprawdź, jak przygotować kluski śląskie , a także, jak zrobić pyzy .
Źródło zdjęcia: canva/Olga Ihnatsyeva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Najprostsza surówka z selera. Idealnie komponuje się z soczystym owocem
-
3 największe błędy podczas przygotowania jajecznicy. Popełniamy je nagminnie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: blogzapetytem, doradcasmaku