Wyjątkowy przepis Karola Okrasy na kluski śląskie
Kluski śląskie wciąż nie wychodzą ci idealne? Może warto podpatrzeć, jak robią je kulinarne autorytety? Poznaj wyjątkowy przepis Karola Okrasy na kluski śląskie, a od tej pory staną się przebojem twojej kuchni. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a kluski nie rozpadają się i wychodzą miękkie i bardzo smaczne.
Kluski śląskie to jedne z najsmaczniejszych i najpopularniejszych klusek przygotowywanych z ziemniaków. Wyglądają na tyle elegancko, że podaje się je nawet na uroczystych stołach. Doskonale smakują polane mięsnym sosem, jednak Karol Okrasa serwuje je z jarmużem i wędzonym pstrągiem. Wy też możecie przetestować taką wersję.
Wyjątkowy przepis Karola Okrasy na kluski śląskie
Składniki:
80 dag ziemniaków
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól, biały pieprz
mąka pszenna do podsypywania
Przygotowanie klusek
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz. Włóż do wrzątku, ugotuj, odcedź, przestudź, obierz. Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę lub wytłucz, wystudź.
Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę ziemniaczaną i jajka, a także trochę soli i pieprzu. Masę wymieszaj, a potem wyrób.
Z masy ziemniaczanej odrywaj porcje ciasta i podsypując mąką pszenną, formuj z niego małe kulki. Każdą kulkę lekko spłaszcz, trzonkiem drewnianej łyżki zrób w niej dołek.
W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją. Wrzuć kluski, zamieszaj, gotuj je na niedużym ogniu ok. 2 minuty, licząc od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Kluski wyjmij łyżką cedzakową na półmisek lub od razu na talerze. Podawaj do mięs lub z ulubionymi dodatkami.
W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne ziemniaczane kluski. Sprawdź, jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem, a także, jak zrobić szare kluski.
Źródło zdjęcia: canva/travellinglight
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Najpyszniejsze kotlety schabowe marynowane w musztardzie i miodzie
Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem. Najlepszy przepis
Źródło: kuchnialidla