Proste i pyszne, tradycyjne pyzy z 3 składników według babci Jadzi
Utarło się, że do ugotowania pyz trzeba się solidnie przygotować, a sam proces jest długi i męczący. Dla zabieganych całe szczęście istnieje znacznie łatwiejsza opcja. Poniżej prezentujemy przepis na pyzy od babci Jadzi, do którego potrzeba jedynie 3 kluczowych składników. Samo pichcenie zajmuje w takim przypadku maksymalnie godzinę.
Pyzy tradycyjnie podaje się w dwóch wariantach: polane gęstym sosem, stworzonym na bazie mięsa bądź grzybów, lub ze skwarkami. Dzisiaj zajmiemy się drugą opcją, ponieważ jest nieporównywalnie szybsza i prostsza.
Pamiętaj, żeby do ciasta na pyzy używać ziemniaków z dużą zawartością skrobi. Dlatego w sklepie szukaj kartofli oznaczonych typem kulinarnym C, który jest indykatorem, że w ich miąższu znajduje się najwięcej skrobi.
Przepis na proste pyzy
Składniki:
1 kg ziemniaków
40 g mąki pszennej (około 3 duże łyżki)
15 g masła
sól
pieprz
boczek na skwarki
Podziel ziemniaki na dwie części. Obie dokładnie umyj i obierz ze skórki. Jedną połowę włóż do garnka, zalej wodą z solą i ugotuj do całkowitej miękkości. Następnie przeciśnij je gorące przez praskę i odstaw do ostudzenia.
Drugą część zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij je z nadmiaru soku i dodaj do purée. Z soku zbierz skrobię i umieść z ziemniakami. Wymieszaj masę na jednolitą konsystencję, dopraw solą oraz pieprzem. Uformuj z niej kulki wielkości pyz.
Każdą pyzę obtocz szczodrze w mące. Gotuj je we wrzątku przez około 10 minut. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż, aż uzyskasz chrupiące skwarki. Podawaj pyzy polane tłuszczem z boczku i obsypane skwarkami. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak ugotować ziemniaki w 10 minut. Ten tekst zdradza, jakie ziemniaki najlepiej sprawdzają się do wykonania pyz.
Źródło zdjęcia: canva/Karolina Grabowska, Pexels
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis